BEVERWIJK - Na ruim acht jaar als muzikale inspirator neemt jazz-maestro Konrad Koselleck op 30 oktober 2019 afscheid van Heemskerk. Daarmee komt een einde aan een zeer vruchtbare en swingende periode, waarin Konrad als docent aan de Muziekschool/Cultuurhuis Heemskerk werkte, en als orkestleider van de Seaside Big Band. Tijd voor een groot muzikaal afscheidsfeest in Heemskerk, op woensdagavond 30 oktober 2019 in Café Lokaal.

In 2006 haalde de Muziekschool de bekende jazz-dirigent Koselleck (1971) naar Heemskerk, als muziekdocent en orkestleider. Zijn leerlingen leerden hem snel kennen als deskundige en motiverende dirigent, die een enorme impuls gaf aan de regionale jazzwereld. Hij liet zijn pianoleerlingen liever jong dan oud doorstromen naar combo’s en coachte ook andere instrumenten en bands.

Bij een breder publiek werd Konrad vooral bekend als gedreven dirigent van de Seaside Big Band. Optredens waren altijd verrassend (ook voor de bandleden), want op het podium ontpopte Konrad zich tot meester van het moment: breed grijnzend en op zoek naar avontuur stuwde Konrad het amateurorkest tot grote hoogte. Met een fijne mix van ambitie en humor (Duitsche humor, jawohl) wist Konrad muzikanten altijd op hun eigen niveau te benaderen en uit te dagen, inclusief het gladde ijs van de improvisatie. Met zelf geschreven arrangementen bij jazz-klassiekers drukt hij zijn stempel op het repertoire, zoals Nina Simone’s “My Baby just cares for me”, Duke Ellingtons “Perdido” of Roland Kirks “Serenade for a Cuckoo”. Maar de band speelde ook vele originele Koselleck-composities, met titels als “Tell Me”, “Twinkle”, “Stop & Go” en de herkenningsmelodie “Fluitend op de fiets”. Zo vestigde de Seaside Big Band onder Kosellecks leiding zijn regionale reputatie als vaste podium-act op cultuurfestivals en in Café Lokaal.

In de afgelopen tijd moest Konrad al regelmatig bandrepetities overdragen aan vervangers, vanwege drukke projecten elders in o.a. Amsterdam, Utrecht, Berlijn en München. Hij zit regelmatig met andere topartiesten in de studio en leidt ook nog zijn professionele orkest, de Konrad Koselleck Big Band, die o.a. regelmatig in het Bimhuis speelt. Deze zomer heeft hij definitief afscheid genomen van het Cultuurhuis en Heemskerk. We wensen hem heel veel succes in de toekomst.

De Seaside Big Band heeft intussen een waardig opvolger gevonden: sinds september staat jazztrompettist Loet van der Lee uit Krommenie voor de groep, eveneens vermaard bigbandleider. Het stokje wordt feestelijk overgedragen bij het optreden op 30 oktober 2019 vanaf 20u in Café Lokaal. Daar kan Heemskerk nog één keer genieten van Konrad Koselleck in actie – en kennismaken met zijn opvolger Loet van der Lee. Iedereen is van harte welkom, entree vrij.

Info: Cultuurhuis / Seaside Big Band www.seasidebigband.nl