ZUID-KENNEMERLAND - De aanleg van Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is vanaf half augustus gestart. De eerste routemarkeringen zijn al zichtbaar in de omgeving. Met ruim 450 kilometer routes wordt dit het grootste regionale routenetwerk binnen het Wandelnetwerk Noord-Holland.. Een afwisselend groen landschap, ingeklemd tussen steden, dorpen en de uitgestrekte kust, van Zandvoort tot de westkant van Amsterdam en van Velsen tot Nieuw-Vennep.


Omvangrijk wandelnetwerk

Het nieuwe Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland komt te liggen in de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Het Routebureau van Recreatie Noord-Holland coördineert de aanleg van het omvangrijke routenetwerk, onderdeel van het provincie-brede Wandelnetwerk Noord-Holland. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Voor het nieuwe wandelnetwerk moeten bijna 3500 keuzepunten en routemarkeringen worden geplaatst. Daarnaast komen in de regio negen Toeristische Overstappunten. Deze TOP’s zijn opvallend groenblauwe informatiezuilen met regio-informatie en fiets-, wandel- en vaarroutes in de omgeving.

Opening wandelnetwerk in voorjaar 2023

Sinds een maand zijn aannemers bezig met de plaatsing van de eerste routemarkeringen. In het stedelijk gebied van de gemeente Haarlem, Haarlemmermeer en Heemstede zijn op verschillende plekken al gekleurde pijlen zichtbaar. Vorige week zijn de eerste routepalen op Buitenplaats Elswout en Landgoed Koningshof de grond in gegaan. Volgende week staat natuurgebied Wurmenveld op de planning. Naar verwachting zijn de inrichtingswerkzaamheden in het wandelgebied begin 2023 afgerond. Daarna volgen controlewandelingen en aanpassingen aan de website en app van Wandelnetwerk Noord-Holland. De opening van Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is in het voorjaar van 2023.

Duinenroutes eenrichting

Nieuw in Noord-Holland is dat ook de bestaande wandelroutes in de duingebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer in het wandelnetwerk zijn opgenomen, inclusief herkenbare markeringen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Deze terreinbeherende organisaties verzochten om aandacht voor spreiding van bezoekers op drukke dagen. Daarom is de richting van de meeste duinroutes uitsluitend één kant op. De toevoeging van het duingebied maakt het netwerk in Zuid-Kennemerland voor wandelaars extra aantrekkelijk. Ook sluit de nieuwe wandelregio aan op omringende wandelnetwerken zoals Midden-Kennemerland, Amsterdam Amstelland en Duin- en Bollenstreek. Liefhebbers van langere wandelingen kunnen hun hart ophalen.

Samenwerking en financiering

De Provincie Noord-Holland wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de aanleg van dit netwerk is de provinciale wandelkaart bijna helemaal ingekleurd. De totale kosten voor het wandelnetwerk Zuid-Kennemerland bedragen zo’n € 630.000. De provincie Noord-Holland financiert € 351.600 van de realisatiekosten van het netwerk inclusief TOP’s. De gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Zandvoort, Bloemendaal, Velsen en Heemstede betalen samen de overige kosten: € 278.400.