HAARLEM - Donderdagavond 10 september zal jurist en historicus Carolina Lenarduzzi een online lezing verzorgen over de rol van muziek voor de identiteitsvorming van de katholieke gemeenschap in zeventiende- en achttiende-eeuws Haarlem. Zij doet dit aan de hand van gedichten van Jan de Boer (1694-1750) en andere katholieke egodocumenten.

Zij promoveerde in 2018 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de katholieke subcultuur in de vroegmoderne Noordelijke Nederlanden. In 2019 verscheen haar boek 'Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750' (Vantilt). Op basis daarvan schreef zij een artikel voor het jaarboek van de Vereniging over een katholieke Haarlemmer, getiteld 'Op het overheerlijk nieuw orgel gemaakt in de groote, of St. Bavokerke, binnen Haarlem. Jan de Boer (1694-1764), een muzikale bruggenbouwer'.


De lezing zal live via Zoom worden uitgezonden, inschrijven is mogelijk via haerlemexcursies@gmail.com of direct via het volgende formulier. Een week van tevoren ontvangen de deelnemers de benodigde inloggegevens en is er desgewenst een avond om te oefenen met inloggen en eventuele andere technische vragen te stellen. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. De lezing is ook digitaal toegankelijk voor niet-leden, bij overinschrijving hebben leden van de Historische Vereniging Haerlem voorrang.

Donderdag 10 september 20. 00 uur
online Webinar van Carolina Lenarduzzi over de katholieke cultuur in de Republiek
via de Historische Vereniging Haerlem.