HAARLEM - Op de laatste zaterdag van juni verandert het Zaanenpark weer in een festivalterrein! Het festival Zomer in de Zaanen is helemaal opgezet door bewoners en ondernemers uit de wijk.

Als in Haarlem Noord de flyers van Zomer in de Zaanen op de ramen de buurt blauw-roze-groen kleuren, dan weet je dat het festival er weer aan komt. Het jaarlijkse festival ‘voor de buurt, door de buurt’ werd in 2006 voor het eerst georganiseerd door bewoners en ondernemers uit de buurt.

Talenten uit de buurt

“We vonden dat Haarlem-Noord wel wat meer reuring kon gebruiken” vertelt Michiel Groothuis, die nog altijd bij de organisatie betrokken is. “Er wonen hier zo veel mensen die iets bijzonders kunnen. Als we die talenten samenbrengen, kunnen we iets moois neerzetten”, vertelt hij.

“Het begon met de Kerstsamenzang in het Zaanenpark, inmiddels een traditie. En toen durfden we het ook aan om een zomerfestival in het park te organiseren. Ook dat is alweer jaren een succes. Ieder jaar op de laatste zaterdag van juni. Er zijn mensen die er hun vakantie op afstemmen.”

Gouden formule

De opzet blijkt een gouden formule. Muziek is een belangrijk onderdeel van Zomer in de Zaanen. Op het grote podium zijn acts te zien die jazz, soul en rock spelen en zingen. Even verderop doen leerlingen van muziekschool Hart hun eerste podiumervaring op. Intussen kunnen de kleinste festivalbezoekers worden geschminkt op het grote kinderveld, waar ze ook kunnen knutselen en sporten. DJ’s sluiten de avond af.

Lekker picknicken in het gras

Geen festival zonder eten en drinken. Dat mag van huis worden meegenomen in een picknickmand, maar er valt op het terrein zelf ook genoeg te genieten. Fijnproevers kunnen terecht bij de foodtrucks van horecaondernemers uit de buurt. Voor ieder wat wils. Groothuis: “Het mooie van Zomer aan de Zaanen vind ik dat er mensen op af komen uit alle omliggende wijken, van Delftwijk tot Kleverparkbuurt, en dat iedereen het er naar zijn zin heeft. Vrienden spreken met elkaar af en er worden nieuwe vrienden gemaakt.”

Vijftig vrijwilligers

Elk voorjaar trommelt Groothuis de vrienden en kennissen op met wie hij het festival organiseert. Deze kerngroep bestaat uit negen mensen. De een is verantwoordelijk voor de techniek, de ander voor de kinderactiviteiten en weer een ander heeft contact met lokale ondernemers die het festival mede mogelijk maken. Tijdens het festival zijn zo’n vijftig vrijwilligers uit de buurt op de been. En het loopt altijd weer op rolletjes. Groothuis: “We zouden het ook groter en professioneler kunnen aanpakken, maar dat willen we niet. Met zo’n 2.500 bezoekers blijft Zomer in de Zaanen een echt buurtfestival.”

Gé van het Posthuis

Twee ‘iconen’ van Zomer in de Zaanen ontbreken dit jaar. Dat zijn het Posthuis, dat in 2020 afbrandde. Bij een kraam op het festivalterrein kunnen mensen informatie krijgen over de herbouw. En andere grote afwezige is Gé Metselaar, de stille kracht achter het Posthuis en de wijkraad, die onlangs is overleden. Groothuis: “Hij is enorm belangrijk geweest voor de wijk en ook het festival. Daarom rijdt er zaterdag een miniatuurstoomtrein van de modelbouwvereniging uit Spaarnwoude rond over het festivalterrein, die we hebben omgedoopt tot Gé-lijn.”

Het festival vindt plaats op zaterdag 25 juni in het Zaanenpark in Haarlem-Noord. Het begint om 14.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Het programma en andere informatie over Zomer in de Zaanen vind je op de Facebookpagina van het festival.