HAARLEM - In 2019 heeft het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt ruim 21.000 bezoekers ontvangen. Dat is weer meer dan de jaren ervoor. Het bescheiden museum in de kelder van de Vleeshal trekt jaarlijks veel bezoekers die geheel gratis genieten van de talrijke Haarlemse archeologische vondsten en verhalen, de reconstructie van de middeleeuwse Haarlemmer Cornelis en de kinderactiviteiten als mini-opgraving en schervenpuzzels. Het museum is slechts twintig uur per week open verspreid over 5 middagen. Het museum is gratis toegankelijk mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die bij het museum actief zijn.


Het museum ontvangt veel enthousiaste bezoekers, gezinnen en toeristen uit binnen- en buitenland. In 2019 bezochten zij onder meer de tentoonstellingen ‘Het Verleden van de Velden, de archeologie van de duin- en bollenstreek’ en ‘Gat in de Gierstraat’. Daarnaast hebben ruim 1250 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs het diploma ‘Archeoloog voor een dag’ gekregen na afloop van een museumles met hun klas of naschoolse opvang.

In 2019 heeft het museum veel bezoekers getrokken tijdens verschillende evenementen zoals de eerste editie van de MuseumnachtKids Haarlem waarbij ruim 1100 kinderen in de avonduren het museum bezochten.

Het museum heeft ook sinds begin 2019 een escape game: The Haarlem Heist. Dit spel wordt gespeeld buiten openingstijden van het museum. Door allerlei puzzels op te lossen die zich in en rond de museumcollectie bevinden én samen te werken in de verschillende teams, kan de code van de kluis van de conservator gekraakt worden.

Meer weten?
Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur en gratis toegankelijk. Wilt u meer informatie over alle activiteiten, kijk dan op de website www.archeologischmuseumhaarlem.nl of meldt u aan voor de nieuwsbrief via info@archeologischmuseumhaarlem.nl