VELSEN-NOORD - Groep 8b van De Plataan in Velsen-Noord is de winnaar van de actie '50 cents'! In totaal verdiende de schoolklas € 288,42 euro. '50 cents' was onderdeel van de Week van het Geld. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen De Klipper, De Zefier, De Vuurtoren en De Plataan kregen ieder 50 cent. De uitdaging was om met die € 0,50 meer geld te verdienen en om te leren om goed om te gaan met geld.

In totaal deden 200 leerlingen van 9 klassen mee. Zij hebben het beginbudget meer dan vertienvoudigd (!) tot een slotbedrag van € 1381,72. De groepjes die hun geld samen inzetten kwamen tot de beste resultaten. Alle kinderen mogen zelf weten wat ze met het verdiende geld doen en krijgen daarbovenop nog een leuke verrassing.

Van hondenkoekjes tot bakmix

Meester Arjan van Rijn van groep 8b is enthousiast. "Met 24 leerlingen, een startkapitaal van 12 euro, hebben ze 288,42 euro gemaakt. Ze hebben van alles gedaan om het bedrag te verhogen. Ze begonnen heel slim met het uitlaten van honden. Dat kostte maar 2 euro aan hondenkoekjes en leverde al snel 36 euro op. Van dat geld zijn er kralen gekocht, bakmix voor cakejes en noem maar op. En zo zijn ze eigenlijk anderhalve week doorgegaan met investeren en verkopen. Soms bij inkoop kwamen ze erachter dat ze dingen bij de kassa moesten terugleggen, omdat er te weinig budget was. Daar leren ze weer van. Alle inkomsten hielden we bij op een grote thermometer in de klas. Bij elke 10 euro kleurden we een vakje in. Dat werkt motiverend."

Meiden van 8b grootverdieners

Organisator Judith de Ruyter van het Sociaal Wijkteam staat versteld hoe de groepen het aanpakten. "Wat alle scholen hebben gedaan, verdiend en geleerd is fantastisch. In het bijzonder vier meisjes uit groep 8b van De Plataan. Zij hebben zich enorm ingezet en een groot deel van de opbrengst verzorgd. Daarvoor zijn zij in het zonnetje gezet; zij krijgen een bakworkshop, waarbij zij leren met goedkope ingrediënten iets lekkers te maken."

Alle andere deelnemende klassen kregen, naast het zelf opgehaalde bedrag, ook een klinkende verrassing. Een pot met 20 euro om iets lekkers van te kopen of om zelf weer aan de slag te gaan om het bedrag te vergroten.

Klinkende verrassing

Wethouder Marianne Steijn is trots op alle kinderen die hebben meegedaan: "Vandaag mocht ik de kinderen van groep 8b blij maken met een 'klinkende verrassing' van 100 euro bovenop het zelf opgehaalde bedrag. Mooi om te zien hoe goed de kinderen samenwerkten en plannen maakten om het bedrag te vergroten. De klas had twee eigen penningmeesters aangesteld. Zij gaven pas geld als er een goed voorbereid plan werd ingediend. Bewust worden hoe je met geld omgaat: dat was het doel van deze actie. Dat is bij alle deelnemende scholen, maar zeker bij De Plataan, gelukt!"

Over een bestemming van het verdiende geld is ook al nagedacht. Samen met de andere groepen 7 en 8 van de Plataan willen de kinderen grote schaakstukken kopen voor buiten.

Meer informatie over de actie '50 cents' en de Week van het Geld is te vinden op https://www.velsen.nl/week-van-het-geld