IJMUIDEN - In de gemeente Velsen gaan iedere dag ongeveer 5.700 leerlingen naar de basisschool. ’s Morgens en ’s middags is het een drukte van belang bij het brengen en halen. Het is belangrijk dat de kinderen veilig naar school kunnen komen. Daarom streven de gemeente en basisscholen samen naar een schoolomgeving waar fietsers en voetgangers de ruimte hebben. De eerste verbeteringen zijn aangebracht bij de bovenbouwlocatie van basisschool Het Kompas in IJmuiden.

Wethouder Bram Diepstraten: “Eén van de beleidsuitgangspunten in de mobiliteitsagenda van de gemeente Velsen is meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers. Juist bij schoolomgevingen is dat van belang. Daarnaast nemen we maatregelen die automobilisten en ander snel verkeer duidelijk moeten maken dat het om een schoolomgeving gaat en het daarom extra belangrijk is om langzamer te rijden en extra goed op te letten.”

Hoewel er feitelijk weinig ongevallen gebeuren, wordt door de kinderen en de school de verkeerssituatie regelmatig als onveilig ervaren. Danielle Bohm, locatieleider van het Kompas: “Voor onze leerlingen is lopen en fietsen naar school niet vanzelfsprekend. Daarom besteden we daar tijdens de verkeerslessen extra aandacht aan. Hoe gedraag je je in het verkeer, waar let je op bij het oversteken. Als het even kan stappen we voor een activiteit buiten de school ook op de fiets. Ook bij de ouders brengen we het keer op keer onder de aandacht. Als kinderen lopend of fietsend naar school worden gebracht is dat fijner, gezonder én veiliger!”

Half februari zijn bij basisschool Het Kompas de eerste infrastructurele aanpassingen gedaan. Aan twee kanten is het woord ‘School’ in de straat verwerkt. Ook zijn borden geplaatst die aangeven dat het om een schoolgebied gaat, waar de gewenste rijsnelheid 15 km per uur is. Half maart is de Bosbeekschool in Santpoort-Noord aan de beurt. Daar worden een aantal parkeerplaatsen afgezet met paaltjes, die daardoor niet langer gebruikt kunnen worden. Ook komt er een stopverbod. Daarnaast komen er extra fietsenrekken op de brede stoep.

Onderschrift bij de foto:
Wethouder Bram Diepstraten en de kinderen van groep 6 van basisschool Het Kompas hopen dat auto’s, zeker tijdens breng- en haaltijden, minder hard door de Grahamstraat gaan rijden.