HAARLEM - Vanaf 1 juni kunnen mensen met een fysieke beperking makkelijker sporthulpmiddelen testen.

De Uniek Sporten Uitleen is een dienst om eenvoudiger en sneller toegang te geven tot het aanbod in deze hulpmiddelen. Zo wordt het makkelijker om te kijken of een sport leuk of geschikt is.

Waarom?
De waarde van sport en bewegen is groot voor mensen met een fysieke beperking. Op een aantal terreinen staat deze groep namelijk op grotere achterstand. Denk aan:

- Deze groep voldoet minder vaak aan de beweegrichtlijnen.
- De kans op een chronische aandoening is groter.
- De kans op een sociaal isolement is groter.
- Minder mensen uit deze groep hebben een baan.

Waar zorgt Uniek Sporten Uitleen voor?
De sporter heeft snel toegang tot een aantal sporthulpmiddelen. Hij/zij kan testen en ontdekken of de sport waar dit hulpmiddel voor is bedoeld, leuk en geschikt is. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld een verkeerde sportrolstoel. Op www.unieksporten.nl ziet u de hulpmiddelen. Ook leest u daar hoe u kunt aanvragen.


Gemeente ondersteunt Uniek Sporten Uitleen
Uniek Sporten Uitleen is een dienst van Fonds Gehandicaptensport, en wordt in Haarlem ondersteund door Sportsupport Kennemerland. Het wordt gefinancierd vanuit het Sportakkoord. De Gemeente Haarlem ondersteunt Uniek Sporten Uitleen. Dat werd bekendgemaakt op het Congres Lokaal Sportakkoord op 23 mei 2022.

Wethouder Eva de Raadt is blij dat gemeente Haarlem is aangehaakt bij dit initiatief. “Het is zo belangrijk dat alle Haarlemmers de sport kunnen beoefenen die ze het leukst vinden. Wij ondersteunen de activatie van de Uniek Sporten Uitleen en willen het zo makkelijker maken voor mensen met een fysieke beperking om te kunnen sporten”.

Meer weten over de Uniek Sporten Uitleen of het aangepast sportaanbod in Haarlem? Zoek dan contact met de coördinator Aangepast Sporten van Sportsupport Kennemerland.

Congres Lokaal Sportakkoord
Op de foto: staand Dennis van der Snoek, (coördinator Aangepast Sporten bij SportSupport) en Mechteld Hagoort (bewegingsagoog bij Heliomare). Zittend van links naar rechts: Ilse Moerkerk-van Hooijdonk (rolstoelbadmintonlid bij Duinwijck), Jetze Plat (paralympisch atleet) en Sandra Prins (handbikelid bij ASC Olympia).