IJMUIDEN - Maandag 27 januari onthult burgemeester Frank Dales het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde op Plein 1945 in IJmuiden. Die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Wij nodigen u van harte uit om bij de onthulling van Levenslicht aanwezig te zijn. Kom ernaar turen, mijmeren, herdenken.

Lichtmonument geïnspireerd op Joodse tradities
Het lichtmonument dat de kunstenaar op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte, is geïnspireerd op de Joodse traditie om steentjes op graven en Holocaust-monumenten te leggen. Levenslicht bestaat uit een cirkel herdenkingsstenen die om de paar seconden oplichten en dan weer uitdoven. Als een ademhaling of hartslag. Dit symboliseert dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Het complete monument bestaat uit 104 duizend stenen, verwijzend naar de 104 duizend uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma. De stenen hebben zich verspreid over verschillende gemeentes, waaronder Velsen.


Het doel van het lichtmonument

  • het vergroten van het bewustzijn dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden.
  • het besef dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.
De onthulling van het lichtmonumenten
Maandag 27 januari aanvang:17.00 uur.
Ontvangst is in de Burgerzaal van het gemeentehuis, Plein 1945, IJmuiden.
Vanaf het gemeentehuis lopen we gezamenlijk naar het tijdelijke monument.
Na de onthulling sluiten we de bijeenkomst passend af in de Burgerzaal.