VELSEN - In het havengebied van IJmuiden is de afgelopen week op twee locaties langs de route naar IJmuiden aan Zee street art gerealiseerd. Dit is onderdeel van het project de Rauwe Loper van de gemeente Velsen. De gemeente zocht hierin de samenwerking met Timmerbedrijf Jonkman BV als eigenaar van een van de muren, Amsterdam Street Art (ASA) voor de realisatie en maakte gebruik van de expertise van de Velsense kunstcommissie. Woensdagochtend vond de onthulling plaats.

Het is niet de eerste street art die in Velsen wordt gerealiseerd. Al eerder werden er op de muren van Wageningen Marine Research en aannemingsmaatschappij de Branding street art uitgevoerd door het kunstenaarsduo Bier en Brood. Afgelopen week kwamen daar twee locaties bij. Werk van Karski en Beyond aan ‘De Geul’ en op een muur van Timmerbedrijf Jonkman aan de Ohmstraat werk van Vlaamse kunstenaar Smates. Op beide locaties is een spraakmakend kunstwerk gerealiseerd met een directe link naar het unieke karakter van IJmuiden.

Wethouder Jeroen Verwoort is trots op de nieuwe kunstwerken. “Met het uitrollen van ‘de Rauwe Loper’ willen we de route door de haven en naar het strand mooier en toegankelijker maken voor onze bezoekers en inwoners. Deze twee kunstwerken zijn een prachtige toevoeging en laten het unieke en rauwe karakter van IJmuiden goed zien.”

Realisatie street art
De Kunstcommissie Velsen bracht het afgelopen jaar verschillende locaties langs de Haven en Pierroute in kaart. Na overleg met de eigenaren zijn er verschillende locaties gevonden waarop street art gerealiseerd wordt. In samenwerking met Amsterdam Street Art werden per locatie verschillende kunstenaars geselecteerd. De selectie resulteerde in een groep hoogstaande (inter-)nationale kunstenaars die met hun werk passen bij de rauwe identiteit van IJmuiden. Voor dit project werkt Amsterdam Street Art intensief samen met de RIGO Verffabriek.

Project Rauwe Loper
Voor de inrichting van de verschillende routes naar de zee en de haven is een globale visie opgesteld, de Rauwe Loper. Voor het project is bekeken wat tot nu toe als belangrijke opgave uit het identiteitsproject “Kust” naar voren is gekomen. In dat project is voor IJmuiden aan Zee (strand tot en met het havengebied van IJmuiden) samen met o.a. bewoners, bedrijven en andere betrokkenen onderzocht wat de identiteit en unieke kenmerken zijn. Er is bekeken hoe IJmuiden aan Zee zich positioneert ten opzichte van andere kust- en havenplaatsen en welke kansen er zijn in de markt om daar goed op in te spelen. Het doel van het Rauwe Loperproject is het verbeteren van de toegankelijkheid, het gevoel welkom te zijn en het vergroten van de herkenbaarheid van het DNA van IJmuiden (IJmuiden Rauw aan Zee). Het richt zich op de route naar strand Noordpier (Surf- en Staalroute), de route naar de haven en IJmuiden aan Zee (de Haven- en Pierroute) en de route naar IJmuiderslag (de Duin- en Strandroute).

Wat is er nog meer gedaan vanuit de Rauwe Loper?
Het vergroten van de herkenbaarheid en de toegankelijkheid doen we door elementen toe te voegen die het unieke karakter van IJmuiden versterken. Zo zijn er naast de street art kunstwerken banken van oude meerpalen met een IJM stempel geplaatst; dit verwijst naar de scheepvaart. Ook staan er cortenstalen prullenbakken met IJM op verschillende plekken. Op de weg richting strand Noordpier is, ter verduidelijking, signing op de weg aangebracht. Op verschillende locaties is een toeristische plattegrond geplaatst, geheel in rauwe stijl. Verder staan er verrekijkers bij IJmuiderslag, de Kop van de Haven, IJmuiden aan Zee en strand Noordpier en zijn de Nijntjepalen vernieuwd in rauwe stijl. Tot slot zijn er bij elk strand ondernemersframes geplaatst en is de omgeving van het Cornelis Vreeswijkbeeld bij IJmuiden aan Zee opgeknapt .