BEVERWIJK - Martijn Smit, burgemeester van Beverwijk, heeft een samenscholingsverbod afgekondigd voor de Pilotenbuurt. Dat heeft hij vanavond laten weten tijdens een extra ingelaste commisievergadering vanwege een reeks aan mishandelingen die zijn gepleegd door een gewelddadige jeugdbende.

Met het samenscholingsverbod hoopt Smit een instrument in handen te hebben om op te treden in de geplaagde Pilotenwijk, waar de politie negentien incidenten - van mishandeling tot vernieling - in onderzoek heeft. "Het houdt in dat als er meer dan drie personen zich op straat begeven, in combinatie met overlast, dat we ze aanhouden en meenemen", aldus Smit tegenover de gemeenteraad.

'Vrij groot gebied'
Vrijdag of uiterlijk maandag maakt hij bekend om welk gebied het exact gaat. "Maar we hebben gekozen voor een vrij groot gebied."

Ook laat de burgemeester in antwoord op vragen van de fracties VVD en CDA weten volop toezicht te houden in de wijk. Dat gebeurt met handhavers van de gemeente Beverwijk en Heemskerk. Ondertussen onderzoekt hij ook andere mogelijkheden om de mishandelingen, vernielingen en overlast in de buurt in te dammen.

Inzet politie
De politie is er van doordrongen dat het gaat om een patroon, en niet van een incident, zegt Smit. Het gaat om 'maximale aandacht', zo verzekert hij.

'Ongekend'
Pieter Heinink van de VVD vroeg de extra commissievergadering aan. Het raadslid wordt dagelijks geconfronteerd met buurtbewoners en slachtoffers die gebukt gaan onder de brutaliteit van de jeugdbende. "Ik kan dit niet begrijpen. Ongekend", spreekt hij zijn afschuw uit over het geweld. "Als je ziet wat dit met de slachtoffers doet, daar kan je met je verstand dan toch niet bij?" Smit onderstreept dat en spreekt over een ongekende brutaliteit.

Heinink hoopt snel op actie. "Het is nu aan de politie en daarna aan het Openbaar Ministerie. En wij zullen ondertussen de burgemeester achter zijn vodden aanzitten."