VELSERBROEK - Op een bijzondere manier, zonder aanwezigen vanwege de voorschriften rondom corona, heeft wethouder Marianne Steijn, de Skaeve Huse, aan de broekeroog in de Velserbroek, geopend.

We proberen u mee te nemen bij deze opening in de korte video die is bijgesloten. Hierin geeft de wethouder u een korte virtuele rondleiding.
Ook directeur Eric van Kaam van Velison wonen, nauw betrokken bij de tot stand komen van deze woonvorm, ziet u in beeld. Hij vertelt iets over de samenwerking met de gemeente en de partners.

Op dit moment wordt nog de laatste hand gelegd aan de 3 woningen. Naar verwachting nemen dit jaar de bewoners hun intrek in de woningen.

Wat is Skaeve Huse?
Skaeve Huse is een concept uit Denemarken. Het zijn eenvoudige vrijstaande woningen voor mensen voor wie het lastig is om in een woonwijk te wonen. Vaak zorgden zij eerder voor woonoverlast, omdat zij zich door hun persoonlijke problemen niet kunnen of willen aanpassen aan hun omgeving. De bewoners krijgen de mogelijkheid om in een rustige omgeving met intensieve begeleiding hun gedrag en levensstijl te verbeteren, zodat een terugkeer naar een reguliere woonvorm wellicht mogelijk is. Het doel is zelfredzaamheid van bewoners te stimuleren en te behouden.

Buurtbeheergroep

Omwonenden, de gemeente, Politie Kennemerland, Veiligheidsregio Kennemerland en RIBW K/AM (begeleidingsorganisatie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid) fungeren als een buurtbeheergroep. Gezamenlijk stelden zij het buurtbeheerplan op. De groep voorziet in een platform en klankbord om vanuit begrip voor elkaars belangen ontwikkelingen rondom Skaeve Huse en de gevolgen van mogelijke overlast met elkaar te bespreken. Daarnaast is er een meldpunt dat 24/7 bereikbaar is. Dit meldpunt voert de regie voor een correcte afhandeling van meldingen.