HEEMSKERK - Leerlingen van het Kennemer College, beroepsgericht, bouwen een Tiny House. De leerlingen leren zo wat duurzaam bouwen en wonen inhoudt en welke technologie daarbij hoort. Wethouder Gaatze de Vries legde donderdag 18 maart met een aantal leerlingen het eerste vloerdeel.


Het Tiny House is volledig off-grid. Dus niet aangesloten op gas, water en licht. Alle benodigde energie voor koken, verwarmen en licht wordt met zonnepanelen en collectoren opgewekt. De grootste uitdaging zit in het luchtdicht bouwen. Voor een energieneutraal huis is dat van groot belang. Indien mogelijk wordt circulair gewerkt, met herbruikbare bouwmaterialen. Als het Tiny House klaar is dan kan er in gewoond worden. Maar het huisje wordt vooral gebruikt om van te leren. Ook basisscholen in de omgeving kunnen er een kijkje nemen.

Het Tiny House wordt gebouwd op het terrein van de school. De gemeente Heemskerk verleende een vergunning voor de tijdelijke bouw. De bedoeling is om het Tiny House zo te maken dat het gemakkelijk uit elkaar te halen is en ergens anders opnieuw kan worden opgebouwd. Het Tiny House wordt mogelijk gemaakt door Sterk Techniek Onderwijs, een landelijk onderwijsproject van OCW wat zich tot doel heeft gesteld meer jongeren te interesseren voor een toekomst in de techniek en technologie.