BEVERWIJK – De Kunstcommissie Beverwijk heeft een nieuw kunstwerk geselecteerd voor de vaste expositieplek in de publiekshal van het stadhuis. De keuze is gevallen op 'De Kern van Kennemerland' van illustrator Tjarko van der Pol. Het kunstwerk is heel 2024 te bewonderen.


Om jonge kunstenaars te stimuleren en inwoners te betrekken bij kunst en cultuur heeft gemeente Beverwijk een vaste expositieplek ingericht in de publiekshal van het stadhuis. De Kunstcommissie Beverwijk kiest hiervoor ieder jaar een nieuw kunstwerk uit.

Het werk 'De Kern van Kennemerland' van de in Beverwijk geboren en getogen illustrator Tjarko van der Pol, is voor dit jaar geselecteerd.

'De Kern van Kennemerland'

Tjarko heeft het kunstwerk, een tekening van Midden-Kennemerland, in opdracht van Museum Kennemerland gemaakt. De tekening is gemaakt met een kroontjespen en Oost-Indische inkt. Vervolgens is de tekening met de hand ingekleurd met aquarel. In de tekening zijn de ijkpunten van de omgeving terug te vinden. Zoals het Noordzeekanaal, de zee, het bos met de duinen, de tuinbouw, industrie en de polder. Naast verschillende dieren die in deze gebieden voorkomen, zijn ook gebouwen en objecten te herkennen die sprekend zijn voor de omgeving.

Kunstenaar Tjarko: 'Pas als je inzoomt, zie je hoe mooi de dingen zijn gemaakt'

Als tienjarig jongetje verwonderde Tjarko zich al over hoe kunstig de vleugels van bromvliegen zijn opgebouwd. Zijn oog en liefde voor detail is hij nooit meer kwijtgeraakt. Stadsplattegronden voor de Amsterdamse Uitkrant, illustraties voor NRC Handelsblad, zelfontworpen machines in zijn vrije werk, of het complete darmenstelsel voor een wetenschappelijk kinderboek: Tjarko geeft ieder onderdeel zijn onvoorwaardelijke aandacht. Als een moderne monnik werkt hij aan de totstandkoming van zijn tekeningen en animaties. Alles krijgt zin, alles is de moeite waard. Want: "Pas als je inzoomt, zie je hoe mooi de dingen zijn gemaakt", aldus Tjarko.

Bijpassend lesprogramma en vloerkleed

Aanvullend op het thema van het kunstwerk, 'De Kern van Kennemerland', heeft Museum Kennemerland in samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Studio O een speciaal lesprogramma ontwikkeld voor basisschoolkinderen uit de regio Midden-Kennemerland (Beverwijk, Heemskerk en Velsen). Bijpassend bij het kunstwerk en het lesprogramma is er ook een vloerkleed gemaakt. Dit kleed, met een diameter van 2,5 meter, is tijdens openingstijden bij Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein in Beverwijk te bewonderen.

Komt u een kijkje nemen?

Het kunstwerk 'De Kern van Kennemerland' is gratis en zonder afspraak tijdens openingstijden te bezoeken in de publiekshal van het stadhuis, Stationsplein 48 te Beverwijk.