CASTRICUM - De een houdt van kettingzaken en werkt al meer dan twee decennia bij de brandweer. Nummer twee is een niet onverdienstelijk schilder en werkt zelfs nog een jaartje langer bij dezelfde organisatie. En de derde doet het brandweernieuws op de radio terwijl hij al 22 jaar actief is voor het korps. Hans Huisman, Pascal Sprenkeling en Ronald Sprenkeling, alle drie lid van het brandweerkorps van Castricum, kregen op vrijdag 13 november een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Toon Mans.

Honderd jaar
Vanwege de coronacrisis was de ceremonie al een paar keer uitgesteld voordat vrijdag de dertiende november als definitieve datum uit de bus kwam. Aan het begin van de uitreiking maakte burgemeester Mans melding van het honderdjarig bestaan van het korps Castricum. Op een later moment wordt dat uitgebreider gevierd.

De drie gedecoreerden bezitten alle drie een schat aan ervaring in het brandweerwerk. Ze zijn uitgebreid gediplomeerd, onder meer als Brandweerchauffeur, Chauffeur/Pompbediener, Brandwacht Eerste Klas en Hoofdbrandwacht. De mannen zijn betrokken geweest bij talrijke incidenten en branden, zoals de grote brand bij Johanna’s Hof, de brand bij Nelissen en die bij de tafeltennisvereniging.

Mensenwerk
Burgemeester Mans: “Brandweerwerk, dat is mensenwerk. Brandweerwerk is een vitaal beroep, of het nu tijdens de coronacrisis is of daarbuiten. Vaak komen brandweermannen en -vrouwen bij de mensen thuis, in moeilijke omstandigheden. Soms is het een kwestie van leven en dood waarin zij hun werk moeten doen. Bij die opgave voor brandweermensen past grote dankbaarheid. Grote dankbaarheid voor jullie inzet en grote dankbaarheid voor jullie betrokkenheid.”