IJMUIDEN/KENNEMER - Burgemeester Frank Dales reikte op vrijdag 27 augustus 2021 twee Koninklijke onderscheidingen uit aan Jan en Joke Berkhout voor hun bijzondere verdiensten. De uitreiking vond plaats in het huis van hun dochter Carla waar ook enkele familieleden aanwezig waren.

Het Velsense koppel was jarenlang bestuurslid van de IJmuider Harmonie. Met het pensioen in zicht zagen zij nog meer ruimte voor vrijwilligerswerk. Ditmaal bij OIG-IHD waar zij de stichting ontzorgden in het organiseren van de film-, soos- en fotoclubavonden. Het personeelsbestand, de administratie en de notulen werden geperfectioneerd door Joke Berkhout. Zij betekent ook voor de jongere doelgroep veel. Joke enthousiasmeerde kinderen op scholen voor muziek, waardoor er een jeugdafdeling ontstond die tot op de dag van vandaag actief is. Jan Berkhout heeft het leven van bedlegerige mensen in het hele land verrijkt met uitjes door hen naar de Zonnebloemboot te vervoeren of langs de bloeiende bollenvelden te rijden. Hij begeleidde samen met andere vrijwilligers mensen met een beperking, waaronder een mevrouw die vijf jaar achtereen kon genieten van de bedevaartsoord Beauraing in België. Deze verdienste kende geen grenzen; Jan winkelde zelfs met haar op de brancard door de winkelstraten van Beauraing. Het onderhouden van het wagenpark behoorde ook tot een van de bezigheden van Jan. Hij zorgde voor de juiste inrichting van nieuwe bussen en haalde daarnaast voor het 40-jarig jubileum van OIG samen met drie andere vrijwilligers 80.000 gulden op. Hiermee zijn 40 rolstoelen aangeschaft.

Jan en Joke Berkhout staan altijd voor iedereen klaar. Daarom ontvingen zij een welverdiende Koninklijke onderscheiding.