HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad wil een uitgebreid onderzoek naar meerdere locaties voor de verslaafdenopvang Domus Plus in Haarlem. Wethouder Marie-Thérèse Meijs van Groenlinks stelt dat de pas gekochte vervallen boerderij aan de rand van de stad de enige goede plek is, maar de raad vindt dat een 'tunnelvisie'.

Bij de aankoop van de boerderij aan de Nieuweweg was door de gemeenteraad al afgedwongen dat dat niet betekende dat de verslaafdenopvang hier ook per definitie zou komen. Er zouden eerst nog duidelijke criteria voor bijvoorbeeld veiligheid moeten worden opgesteld.

100 meter afstand
Benjamin Schippers die binnenkort met zijn gezin naar een aangrenzende wijk van het perceel met de oude boerderij verhuisd, draagt in de commissievergadering aan dat er veel te dicht bij de locatie scholen en een ouderenwoongroep staan. Wethouder Marie-Thérèse Meijs stelt dat een afstand van 100 meter maximaal genoeg is.

Volgens Moussa Aynan van de lokale partij Jouw Haarlem roept de manier waarop de gemeente het hele plan aanvliegt "alleen maar meer weerstand op". Ook de Haarlemse SP snapt niet "waarom niet eerst gekeken wordt wat de doelgroep nodig heeft en dat daarmee de juiste locatie wordt gezocht", aldus Sibel Özogul-Özen.

Alle politieke partijen willen dat er meerdere locaties onderzocht worden op geschiktheid voor een verslaafdenopvang. Zoals dat jaren geleden ook gedaan werd bij de zoektocht naar een locatie voor daklozenopvang in het centrum.

Prikkelarm
De meerderheid van de Haarlemse raad is niet tegen een opvanglocatie in de stad. Maar Jouw Haarlem vindt dat ook locaties in de regio meegenomen moeten worden in het onderzoek. "Ik denk dat er in Bloemendaal meer plekken zijn die 'prikkelarm' zijn dan in Haarlem", betoogt Moussa Aynan.

De wethouder zegt toe nu ook andere mogelijke locaties te zoeken. "Maar ik heb ze niet in mijn achterzak zitten."