HAARLEM - Als Henk van der Kort niet met gevaar voor eigen leven had ingegrepen, zou de man die met zijn witte brommobiel op de spoorwegovergang was gestrand het niet hebben overleefd hebben. Met een zeer bijzondere koninklijke onderscheiding werd de Haarlemmer vandaag geprezen voor zijn heldhaftige daad van vorig jaar juli in Haarlemmerliede.

Henk van der Kort kreeg de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, een van de oudste nog bestaande koninklijke onderscheidingen die maar zelden wordt uitgereikt. Hij ontving de penning in het bijzijn van familie en vrienden uit handen van de Haarlemse burgemeester Wienen.

Met noodvaart dichterbij
Henk aarzelde geen moment toen hij de witte brommobiel op het spoor zag staan. Terwijl hij een trein met een noodvaart dichterbij zag komen, zette hij alles in het werk om het voertuigje van het spoor af te rollen.

"Ik heb nog wild staan zwaaien om de machinist te waarschuwen, maar die kwam in volle vaart aanrijden en kon natuurlijk nooit op tijd remmen. Ik kon het voertuigje net op tijd in beweging krijgen, het was een kwestie van seconden."

'Geluk en opluchting'
Met stijgende paniek sloeg Mevrouw Van der Kort sloeg het angstige tafereel vanuit de auto gade. "Hij bleef maar met dat wagentje bezig en in de verte zag ik de trein aankomen, ik dacht: daar gaat mijn man. Toen ik zag dat het wagentje in beweging kwam, huilde ik van geluk en opluchting", zegt Henks trotse echtgenote.

De uitreiking kwam voor Van der Kort als een volslagen verrassing. "Ik was met een smoesje naar het stadhuis gelokt. Ze hadden gezegd dat mijn dochter 12,5 jaar in dienst van de provincie was. Ik vond het wel een beetje gek dat we dan naar het stadhuis van Haarlem moesten, maar nu is me duidelijk waarom."

Erepenning
De Erepenning voor Menslievend hulpbetoon is in 1822 door koning Willem I ingesteld omdat de koning de redders van een militair die in een waterput was beland wilde eren. De onderscheiding wordt nog maar weinig uitgereikt. De penning die Van der Kort vandaag ontving, was zelfs de eerste ooit in Haarlem werd uitgereikt.