HAARLEM - Haarlem zet een passagiersschip in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Passagiersschip Princess Sophie is per 15 mei beschikbaar en komt te liggen aan de steiger aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Floresstraat. Op het schip kunnen 155 vluchtelingen worden opgevangen.

Basisvoorzieningen zijn op het schip aanwezig en mensen krijgen een eigen ruimte om te verblijven. Bewoners mogen werken en kinderen kunnen naar school. Ze kunnen hier langere tijd verblijven, afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. Begeleiding en hulpverlening wordt ingezet waar nodig.

Steiger aan de Spaarndamseweg

Burgemeester Jos Wienen: “We hebben eerder mensen op passagiersschepen opgevangen en maken ook nu gebruik van deze mogelijkheid. Een groot passagiersschip zoals de Princess Sophie heeft faciliteiten aan de kade nodig om langere tijd aan te meren zoals stroomvoorziening en water. Op dit moment is alleen de steiger aan de Spaarndamseweg beschikbaar met deze faciliteiten.”

Eerder ving de gemeente asielzoekers op schepen aan deze steiger op. Deze schepen werden per 1 april naar de andere kant van het Spaarne verplaatst om ruimte te maken voor de riviercruiseschepen die ook gebruik maken van de steiger. Nu blijkt dat er dit jaar minder cruiseschepen komen, kan de steiger ook gebruikt worden door opvangschip Princess Sophie.

Gemeente Haarlem zoekt alternatieve locaties om grote passagiersschepen voor langere tijd aan te meren. Deze alternatieven zijn niet op korte termijn beschikbaar.

Meer locaties nodig

Naast de opvang op het passagiersschip zoekt gemeente Haarlem andere locaties om vluchtelingen op korte termijn op te vangen. Eén van de locaties die de gemeente op het oog heeft, is het toekomstig bouwterrein aan de Spaarndamseweg dat tegenover de steiger ligt, het Sonnebornterrein. Haarlem wil op deze locatie een tijdelijk paviljoen plaatsen dat opvang biedt aan 64 vluchtelingen. Het paviljoen werd eerder ingezet als priklocatie van de GGD.

De voorbereidingen voor woningbouw op het Sonnebornterrein lopen door. Het college van burgemeester en wethouders heeft als uitgangspunt dat de opvang van vluchtelingen woningbouw niet mag vertragen.