HAARLEM - 2020 is voor Haarlem een bijzonder jaar: "Ik moet u eigenlijk allemaal feliciteren", begint burgemeester Jos Wienen zijn nieuwjaarsspeech....

"In 1245 besloot Graaf Willem II van Holland om stadsrechten te schenken aan Haarlem."

Er staan al veel festiviteiten in de steigers voor komend jaar, zoals een gigantische tafel door de hele stad op de verjaardagsdag 23 november, waar 775 Haarlemmers een feestmaal kunnen nuttigen. Maar er kunnen volgens Wienen nog meer feestelijke activiteiten bij, die de Haarlemmers zelf mogen bedenken en aanmelden op verjaardaghaarlem.nl.

Het thema van het jubileumfeest is 'De toekomst begint nu'. Zo zal er bijvoorbeeld tijdens de viering een tijdscapsule met visies en ideeën ingegraven worden, waar tijdens het feest voor het 800 jarig bestaan van de stad bekeken kan worden wat er van terecht is gekomen.

Burgemeester Wienen verzekert dat de stad er dan zeker anders uitziet. "Want een levende stad is nooit af." En hij weet ook dat er veranderingen zijn waar niet iedereen blij mee is, zoals al bleek tijdens de eerste discussies afgelopen jaar over de bouw van 10.000 extra woningen.