HAARLEM - Provincie Noord-Holland stelt € 1 miljoen beschikbaar voor woningbouw rond de voormalige gevangenis De Koepel.


Met de subsidie kan de gemeente Haarlem de bouw van 250 studenten- en 100 jongerenwoningen versnellen.

De provincie en de gemeente willen het terrein in Haarlem transformeren tot een bijzondere en betaalbare woonplek voor jongeren, starters en studenten. Ook komen er woningen voor mensen die (opnieuw) zelfstandig gaan wonen vanuit sociaal maatschappelijke opvang. De omliggende openbare ruimte wordt duurzaam en groen ingericht. Daardoor wordt deze monumentale plek een aantrekkelijke verblijfplaats voor de stad en omwonenden.

Cees Loggen, gedeputeerde provincie Noord-Holland: “Dit draagt bij aan de versnelling van de woningbouw voor jongeren en de transformatie van de omliggende ruimte tot een prachtplek. Van de huidige woningkrapte hebben vooral jongeren last. Daarom is het goed dat er voor hen meer mogelijkheden komen en zij hier betaalbaar kunnen wonen."

Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling gemeente Haarlem: “Ontzettend mooi dat we een financiële impuls krijgen voor de woningbouw rond de Koepel. In een compacte stad als Haarlem is het zoeken naar ruimte om extra woningen toe te voegen. Op het Koepelterrein is die ruimte voor jongeren gevonden.”

Marieke Heilbron, directeur bestuurder Elan Wonen: “Er wachten nog veel te veel mensen op een betaalbare huurwoning. Voor jonge starters zorgen de lange wachtlijsten ervoor dat ze vaak noodgedwongen nog thuis wonen. Het merendeel van de eenkamerwoningen die we gaan bouwen bij de Koepel wordt verhuurd aan starters uit Haarlem en omstreken, die hun woning gaan huren met een jongerencontract. We staan te trappelen om voor hen te bouwen. Daarom ben ik ongelofelijk blij met de toegekende subsidie.”

Het plan

Aan de rand van de voormalige gevangenis De Koepel gaat Elan Wonen 100 sociale huurwoningen realiseren. Dit worden compacte woningen van zo’n 21m². Studentenhuisvester DUWO zorgt voor 250 studentenwoningen. De koepelgevangenis (Rijksmonument) gaat onderdak bieden aan onder andere een onderwijsinstelling, horeca, bioscoop en mkb-hubs op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Naar verwachting worden alle woningen in 2024 opgeleverd