ZANDVOORT - De terugkeer van een 'Dutch Grand Prix' is weer een forse stap dichterbij, want Zandvoort gaat de komende vier jaar 4 miljoen euro investeren in de terugkeer van de Formule 1. Dat heeft de gemeenteraad unaniem vanavond besloten, nadat het college eerder al aangaf de portemonnee te willen trekken.

Het Circuit Zandvoort heeft van organisator Formula One Group (FOM) tot 31 maart de tijd gekregen om de terugkeer van een racecircuit financieel en praktisch haalbaar te maken. Met deze megainvestering van de gemeente lijkt in ieder geval aan de voorwaarde te zijn voldaan dat ook een overheid meebetaalt aan het evenement.

Het geld zal voornamelijk besteed worden aan mobiliteits- en verkeersplannen. Er is bijvoorbeeld een extra ontsluitingsweg van het circuit nodig. Ook zullen activiteiten rondom de Formule 1 bekostigd worden met de investering.

Belasting
Het bedrag wordt opgehaald door onder meer de toeristenbelasting te verhogen met 75 cent per overnachting. Dat is meer dan het oorspronkelijke voorstel van het college van B&W. De meerderheid van de gemeenteraad wil niet dat het gespaarde investeringsgeld besteed wordt aan het evenement.

Zandvoort hoopt met de megainvestering de FOM over de streep te trekken, maar de gemeente hoopt ook andere partijen 'te verleiden een bijdrage te geven', zo werd eerder gemeld.