HAARLEM - De gemeente krijgt in toenemende mate vragen binnen over de gevaren van jeugdoverlast. Het is goed om te weten dat politie en gemeente actief bezig zijn met deze problematiek. Burgemeester Jos Wienen geeft uitleg.


“Ik krijg met enige regelmaat berichten binnen van ouders die zich zorgen maken over jeugdoverlast in Haarlem. Een deel van de signalen herkennen we. Er zijn zeker ernstige incidenten met jongeren geweest, niet alleen in Haarlem maar ook in onze buurgemeenten. Politie en gemeenten zijn hier druk mee bezig. Een deel van de reacties lijkt ingegeven door beeldvorming die ik graag wil nuanceren. De berichtgeving over een jeugdbende herken ik niet.”

Wat doet de gemeente tegen die incidenten?

“Elk incident is er naar mijn mening één te veel. Haarlem heeft al jaren een eigen stevige aanpak tegen jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit waarin we samenwerken met politie, jongerenorganisaties en wanneer nodig ook de ouders en school. Deze aanpak is zowel gericht op (mogelijke) groepen als op personen. We werken als gemeenten en politie nauw samen, zitten bovenop de meldingen die worden gedaan en grijpen direct in waar het kan.

Daarnaast is het goed om als ouders, scholen, clubs en gemeente te laten weten dat grensoverschrijdend agressief gedrag naar andere jongeren of volwassenen ontoelaatbaar is.”

Is er een fatbikebende?

“Bij verschillende incidenten reden de jongeren die betrokken waren op fatbikes. De fatbike is een symbool voor jeugdoverlast geworden en dat voedt het beeld dat er één grote bende is die verantwoordelijk is voor een reeks aan overtredingen in de regio. Er zijn geen gegevens bij de politie of de gemeente bekend die dat beeld in Haarlem onderbouwen. Er is niets dat daarop wijst.”

Zijn er dan geen problemen met fatbikes?

“Er rijden veel jongeren in Haarlem op een fatbike. Bij de meesten geeft dat geen enkel probleem. Sommigen gebruiken fatbikes voor roekeloos, agressief of baldadig gedrag. Daar moeten ze stevig op aangesproken worden.

Over het algemeen hebben deze fietsen een negatieve invloed op de verkeersveiligheid, zeker als de snelheid is opgevoerd. De politie controleert daarom geregeld of deze fietsen aan alle eisen voldoen.”

Is er in Haarlem dan niets aan de hand?

“Er is in Haarlem sprake van jeugdoverlast en -gelukkig in veel mindere mate- jeugdcriminaliteit. De jeugdoverlast in Haarlem is de afgelopen zomer iets toegenomen. De jeugdcriminaliteit daalt al jaren in Haarlem en in Nederland. Naast jeugdoverlast gebeuren er ook in Haarlem soms verschrikkelijke incidenten die je te allen tijde wilt voorkomen, maar helaas niet altijd kunt voorkomen.”

Kunnen jongeren nog wel alleen fietsen als zij naar school of sport gaan?

“Het beeld dat de politie en de gemeente op dit moment hebben van de situatie in de stad is niet anders dan anders. Er zijn altijd risico’s, maar die zijn op dit moment niet groter dan bijvoorbeeld een

jaar geleden”, aldus Jos Wienen.

Meld bij de politie

Mocht u getuigen zijn van een vervelend incident, of misschien zelfs slachtoffer, meld dit dan altijd bij de politie. Als u dit liever anoniem doet dan kan dat via www.meldmisdaadanoniem.nl