HEEMSKERK - In overleg met de Harddraverijvereniging en de organisatie van de wielerronde is besloten dat er ook dit jaar geen harddraverij en wielerronde komen. De kermis met attracties op het kermisterrein aan de Johannes Poststraat gaat wel door. Vanzelfsprekend met alle maatregelen, zodat dit evenement binnen de coronaregels veilig door kan gaan. In overleg met de horecaondernemers is besloten te wachten met een definitief besluit tot na 13 augustus. Op die datum is er weer een overleg van het demissionair kabinet. Als duidelijk is wat er nog eventueel verandert in de coronaregels wordt een definitief besluit genomen over wat de horeca kan en mag organiseren in de eerste week van september.


Harddraverij en wielerronde

Er is geen ruimte voor de Harddraverijvereniging en de organisatoren van de wielerronde om hun evenement binnen de coronaregels door te laten gaan. De organisatoren van de harddraverij en de wielerronde vinden het enorm jammer dat zij voor de tweede keer op rij geen wielerronde en harddraverij in Heemskerk kunnen organiseren. “De traditionele wielerronde op zondag is samen met de harddraverij op de eerste donderdag in september voor veel Heemskerkers een hoogtepunt. Maar de situatie zoals die nu is laat geen ruimte. We hebben alle opties uitgebreid onderzocht en besproken. Maar het is niet anders. We gaan er vanuit dat het in 2022 wel weer kan.” Ook de gemeente geeft aan dat er geen reële mogelijkheden zijn om deze evenementen, die heel veel publiek trekken, op een veilige en verantwoorde manier door te laten gaan. Burgemeester Sicko Heldoorn: “Het is heel spijtig dat de Volksfeesten niet zoals vanouds door kunnen gaan. We hebben met elkaar veel werk verzet om alle opties te onderzoeken. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor hun grote inzet en flexibiliteit. Maar het zit er helaas echt niet in dit jaar.”

Kermis op het kermisterrein

De kermis met attracties gaat wel door. De kermisexploitanten hebben een solide plan kunnen maken binnen de geldende coronaregels. Hierdoor kan de kermis met de benodigde aanpassingen vanaf woensdag 1 september tot en met vrijdag 3 september op het kermisterrein aan de Johannes Poststraat wel gaan draaien. Er is een maximum van 2.000 bezoekers tegelijkertijd op het kermisterrein gesteld. Er komen camera’s die het aantal bezoekers gaan tellen. Het maximum houdt in dat bezoekers ook zullen moeten wachten voordat zij het kermisterrein op kunnen.

Horeca-activiteiten

De horecaondernemers hebben er bij de gemeente op aangedrongen om nu nog geen besluit te nemen over wat de horeca kan organiseren. Het wachten is op 13 augustus, dan komt de Rijksoverheid misschien met aanpassingen van de coronamaatregelen. De horecaondernemers hopen dat het dan mogelijk is om met ‘testen voor toegang’ een evenement te kunnen organiseren dat binnen de coronaregels past. De gemeente neemt zo vroeg mogelijk in de week van 16 augustus een besluit. Mochten de regels niet verruimd worden, dan is de horeca wel open zoals nu ook het geval is. Wethouder Aad Schoorl: “We hopen natuurlijk dat de horecaondernemers een veilig en verantwoord evenement kunnen organiseren voor de Heemskerkse bevolking. Tegelijkertijd is het van belang om er rekening mee te houden dat zonder verruiming van de huidige coronamaatregelen het ook dit jaar niet door kan gaan.”