HAARLEM - Het nieuwe autoluwe gebied heeft 260m2 extra bomen en planten gekregen. Wethouder Berkhout plantte de laatste planten in de Lange Margarethastraat. ‘We hebben er nu flink wat mooie, groene en leefbare straten bij in het centrum van Haarlem. Minder stenen en auto’s, veel meer groen en parkeerplekken voor fietsers.

Nadat was besloten om de straten autoluw te maken en de parkeerplekken op te heffen, is de gemeente om de tafel gegaan met omwonenden over de vrijgekomen plekken. De mogelijkheden voor bomen, groen en fietsenstallingen zijn onderzocht. Er was veel vraag naar meer groen en aan die wens is invulling gegeven. Er zijn ongeveer 30 parkeerplekken gebruikt voor extra groen.

Het grootste deel van de parkeerplekken is ingevuld met bomen en planten. Een ander deel is gereserveerd voor fietsen en een aantal stoepen zijn verbreed. Er is gekozen voor groen dat vrijwel het hele jaar bloeit. Zo hebben we de binnenstad ook gezonder en meer klimaatbestendig gemaakt. Berkhout: ‘Het gebied is hiermee aantrekkelijker geworden voor bewoners. Daar zijn we blij mee, maar we zijn er nog niet. Ook de Jansstraat en Smedestraat krijgen nog bomen, zodra de werkzaamheden aan de Brinkmann en de voormalige rechtbank achter de rug zijn.’

Meer weten over het autoluwe binnenstad? Lees meer op onze website