VELSEN - Gemeente Velsen heeft in samenwerking met Sundo Suncreen Dispensers en het Zilveren Kruis vrijdagochtend drie nieuwe zonnebrandpalen onthuld. Wethouder Marianne Steijn opende één van de palen nabij de Pierenbadjes in Park Velserbeek. De andere twee palen bevinden zich bij de strandopgangen in Velsen-Noord (Reyndersweg) en IJmuiden (Kennemerstrand).

Vlak voordat de Dag van de Zonnebrand (zaterdag 27 mei) aanbreekt, vroeg wethouder Marianne Steijn vrijdagochtend wederom aandacht voor belang van het smeren van anti-zonnebrandcrème en het tegengaan van verbranding door de zon. In 2022 plaatste gemeente Velsen al diverse kleine dispensers, nu werd dat aantal met drie slimme dispensers uitgebreid. Op deze zonnebrandpalen, die worden aangedreven door zonne-energie, krijgen recreanten insmeeradvies. Het apparaat meet de hoogte van de UV-index, het risico om te verbranden, en bevat crème (SPF30) die de huid beschermt tegen UVA en UVB. Ter gelegenheid van de opening rijdt vrijdagmiddag een smeerfiets door het park om mensen in te smeren en is het mogelijk om een huidscan te laten maken in UV-cabine.

Wethouder Marianne Steijn is enthousiast over de nieuwe zonnebrandpalen. "Gemeente Velsen heeft diverse recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Vooral als de zon schijnt maken we veel gebruik van de stranden, parken en speeltuinen. We weten allemaal dat we ons moeten beschermen tegen de kracht van de zon, maar hebben niet altijd anti-zonnebrandcrème bij ons. Velsen wil meewerken aan de bewustwording over en het bestrijden van huidkanker door onbeschermd zonnen. Het is daarom mooi dat wij als gemeente het aantal zonnebranddispensers hebben uitgebreid. Zo kan iedere Velsenaar zich insmeren met gratis anti-zonnebrandcrème."

Smeerpalen verspreidt over het hele land
Zilveren Kruis breidt de komende maanden het aantal smeerpalen uit over zo'n 80 locaties in Nederland. Langs de kust, op stranden en festivals. Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: "Zonlicht geeft energie en zorgt dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Bescherming is wel belangrijk. Goed insmeren telt ook mee als het gaat om je gezondheid. Smeer ook als je een wandelingetje maakt of een potje voetbal speelt met je kind. Een derde van de Nederlanders die vorige zomer de zon in gingen zijn verbrand. Dat kan en moet anders."

Huidkanker voorkomen
Huidkanker is met 52%, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren. Van april tot en met september is de zonkracht in Nederland het hoogst. Naast smeren is doseren belangrijk. Het Huidfonds adviseert daarom tussen elf en drie uit de felle zon te blijven. En als je naar buiten gaat ook te denken aan een petje of zonnehoed en een zonnebril. Met de nieuwe zonnebranddispenser maakt Velsen de anti-zonnebrandcrème altijd en voor iedereen beschikbaar.

Komende tijd worden er meer grote en kleine dispensers geplaatst in Velsen. Daarnaast wil gemeente Velsen kleine dispensers beschikbaar stellen voor horeca, sportverenigingen en bouw- en buitenplaatsen.