BEVERWIJK - Heeft je puber plots veel meer geld om uit te geven? Zie je ander gedrag dat je ongerust maakt? Gaat het slechter op school, komt je kind vaker laat of niet thuis? Verwatert het contact met familie en vrienden en duiken er plots nieuwe ‘vrienden’ aan de voordeur op die je eigenlijk niet vertrouwt?

Dit zijn een aantal veelvoorkomende signalen die erop kunnen wijzen dat je kind betrokken is bij drugscriminaliteit. Je bent dus niet gek of overbezorgd als je ’s nachts wakker ligt omdat je je grote zorgen maakt. Het is ook totaal begrijpelijk dat je geen idee hebt wat je moet doen. Je zet in ieder geval een belangrijke eerste stap: je bent alert en herkent het probleem. En je luistert naar je ouderlijke intuïtie…

Ga in gesprek

Het is belangrijk om contact te houden met je kind, zelfs en zeker ook als dat moeizaam gaat en jullie snel ruzie krijgen. Door te praten los je problemen misschien niet op, maar je brengt ze wel in kaart. Ook al is het ingewikkeld om het juiste moment en de goede toon te vinden om te praten, je toont betrokkenheid. Dat is extra belangrijk als je puber zich in onveilige situaties begeeft. Probeer erachter te komen wat je kind voelt, waar het zich zorgen om maakt en wat de redenen zijn voor de betrokkenheid bij drugscriminaliteit. Probeer rustig te blijven, blijf luisteren en schiet niet meteen in het veroordelen. Het is logisch dat je dit moeilijk vindt! Je staat als opvoeder voor een complexe en kwetsbare uitdaging.

Zoek hulp

Drugshandel is een wereld waar groepsdruk en wantrouwen spelen en waarin ook geweld voorkomt. Er zijn dus genoeg redenen om zo snel mogelijk hulp te zoeken voor je kind. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Daarnaast kan je contact zoeken met jongerenwerkers en de wijkagent, zij kennen de buurt en kunnen je op meerdere gebieden helpen. Wist je dat je kind bij Fier anoniem zijn/haar verhaal kwijt kan? Er zijn ook organisaties van ervaringsdeskundige ouders die je graag willen helpen.

Dealen met drugs

Een kind dat in aanraking komt met drugshandel, vormt een bron van zorgen. Als ouder of voogd kan je je erg alleen en wanhopig voelen. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je faalt als ouder. De website Dealenmetdrugs.nl wil ouders ondersteunen die vermoeden of weten dat hun kind betrokken is bij drugshandel. Op Dealen met Drugs staat een lijst van tien veelvoorkomende signalen en tips om in gesprek te blijven. Ook vind je hier ervaringsverhalen en de contactgegevens van organisaties die je kunnen helpen. Je kan op de website je eigen verhaal anoniem kwijt. Je staat er niet alleen voor!

Bekijk de website: www.dealenmetdrugs.nl