HAARLEM - Twee bushokjes aan het Verwulft hebben sinds maandag een dak met plantjes erop. Bewoners van de omliggende huizen kijken nu dus uit op een mini-tuintje. De daken helpen onder meer de luchtkwaliteit te verbeteren en zijn goed voor de biodiversiteit.

De groene daken zijn beplant met sedum. Een vetachtig plantje dat goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Groene daken helpen om CO2 en fijnstof af te vangen. Ook houdt sedum regenwater vast in de bladeren. Bij hitte helpen de planten juist om de stad te verkoelen. Zo helpt een groen dak dus op meerdere manieren om de stad klimaat bestendiger te maken. Daarnaast is sedum ook goed voor bijen en insecten. Een aantrekkelijke keuze dus in een stedelijk gebied.

De groene daken aan de Gedempte Oude Gracht zijn aangelegd door JCDecaux in samenwerking met de gemeente. Haarlem is de vijfde stad waarin JCDecaux groene daken op Abri’s plaatst. Zo zet het bedrijf zich in voor duurzame oplossingen op stedelijke vraagstukken. Voorgaande steden zien al een vermindering fijnstof in de lucht.