ZANVOORT - Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort stelt zich in september niet beschikbaar voor een derde termijn als burgemeester. Na twaalf jaar is het genoeg geweest, vindt hij.

In een brief aan de bewoners laat Meijer weten:

Beste inwoners van Zandvoort en Bentveld,

Zandvoort is een gemeente met een dorps karakter waar men elkaar kent en voor elkaar klaar staat, met veel vrijwilligers die zich inzetten voor talloze projecten, evenementen en organisaties. Met ondernemers die – gelukkig steeds vaker – de handen ineen slaan en elkaar versterken. Dat geeft mij een warm gevoel. Tegelijkertijd is het een gemeente met grootstedelijke opgaven, ruim 5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland, het circuit, de natuur, het kilometerslange strand en internationale bekendheid. Die combinatie is Zandvoort en geeft mij energie.

Het is daarom een voorrecht om uw burgemeester te mogen zijn. Er is geen gemeente als Zandvoort. Een hechte gemeenschap, met initiatiefrijke, betrokken inwoners en ondernemers met het hart op de tong. Een gemeente waarin iedereen wil meepraten en bij voorkeur meebeslissen. Dat geeft de gemeente kleur.

Voor mij is 2019 een bijzonder jaar, omdat ik voor de vraag sta of ik mij in september beschikbaar stel voor een derde termijn. Een herbenoeming mag nooit een vanzelfsprekendheid zijn en vraagt om overdenking: kan ik er opnieuw 6 jaar vol voor gaan? De afgelopen periode heb ik intensief over deze vraag nagedacht. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik daar niet volmondig ja op kan zeggen.

Daarom heb ik besloten dat het in september, na 12 jaar, voldoende is geweest. Het is tijd voor een nieuwe burgemeester die het roer van mij overneemt; een burgemeester die met frisse energie met de uitdagingen die op ons af komen aan de slag gaat en zijn of haar tanden wil zetten in de bijzondere bestuurscultuur van Zandvoort.

Tijdens mijn 2 bestuursperiodes zijn veel zaken opgepakt. De krenten in de pap, of parels zoals wij in Zandvoort zeggen, waren voor mij de Toekomstvisie, werken aan participatie en vernieuwing, bestuurlijke integriteit, de aanpak van horecaoverlast, de blik naar buiten en de Metropool Regio. Daar zijn flinke bestuurlijke stappen gezet. Ik ben blij dat ik hieraan een bijdrage heb kunnen leveren.

De grootste voldoening gaf het mij echter om het gemeentebestuur zichtbaar, transparant en toegankelijk te laten zijn voor de samenleving, voor u. Dat kan alleen door een persoonlijke burgemeester te zijn. Ik geniet van de contacten met u en de ondernemers en door in gesprek te blijven weet ik wat er leeft in Zandvoort en Bentveld. Daarom neem ik deze beslissing, ondanks dat er ook moeilijke tijden zijn geweest, met pijn in het hart.

Als ik terugkijk op mijn burgemeestersjaren in Zandvoort overheerst een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid. Janny en ik zijn van deze plek gaan houden. Misschien wel iets te veel, zelfs voor een burgervader. Wij hebben ons vanaf het begin welkom gevoeld en prijzen ons gelukkig in Zandvoort.

Gelukkig heb ik nog even de tijd om me voor te bereiden op het afscheid. De komende driekwart jaar ben ik nog gewoon uw burgemeester.

Hartelijke groet,

Niek Meijer
16 januari 2019