VELSEN - Burgemeester Dales van Velsen heeft vandaag in een brief aan de gemeenteraad gereageerd op de onlusten die maandagavond plaats vonden in Velsen-Noord.


In de brief laat de burgemeester weten:

Op maandagavond 21 december 2020 was het flink onrustig in Velsen-Noord. De politie hield een jongere aan na het veroorzaken van ernstige overlast en het verstoren van de openbare orde.

Verdere aanhoudingen volgen mogelijk na bestudering van gemaakte beelden.

In dit bericht informeer ik u over de politie-inzet van gisteravond en kijk ik vooruit naar de maatregelen die ik de komende tijd neem om verdere onrust te voorkomen.

Politie-inzet op voorhand
Na een oproep op sociale media om 's avonds in Velsen-Noord te demonstreren tegen het vuurwerkverbod heb ik gisteren met de politie afspraken gemaakt over hun inzet. De politie was van tevoren al opvallend en onopvallend in Velsen-Noord aanwezig. De politie heeft jongeren waarvan bekend was dat ze zouden meedoen aan de actie thuis bezocht, in het bijzijn van hun ouders. Het doel hiervan was om ze uit de anonimiteit te halen en ze nadrukkelijk te verzoeken om online berichtgeving te stoppen. Ook hebben we de sociale media gemonitord. Verder hadden we een zogeheten noodknopregeling in gebruik om bij verergering van de situatie snel extra politiemensen in te kunnen schakelen.

Inzet ME en noodbevel
De situatie liep uit de hand. Tientallen relschoppers brachten de openbare orde en veiligheid in gevaar. De groep, die voornamelijk bestond uit jongeren, gooide met zwaar vuurwerk, glas en stenen naar de politie. De politiemedewerkers konden hierdoor hun werk niet meer veilig uitvoeren.

De Dekamarkt moest sluiten omdat er vuurwerk naar binnen werd gegooid. Hekken en verkeersborden werden door de straat gegooid. Voor de veiligheid van inwoners, ondernemers en politiemedewerkers heb ik daarom besloten om de Mobiele Eenheid in te zetten en om een noodbevel af te kondigen. Dat noodbevel hield in dat de relschoppers zich moesten verwijderen van de overlastlocatie. Deden ze dat niet, konden ze worden opgepakt door de politie. Uiteindelijk is in de loop van de avond de rust teruggekeerd.

Schade opnemen en nazorg verlenen
De politie is vanochtend in Velsen-Noord geweest voor het opnemen van de schade, het bekijken van camerabeelden en het verlenen van nazorg. Tot op heden is er nog geen aangifte gedaan van vernieling.

Voorkomen verdere onrust
Wat gisteravond gebeurde, is verbijsterend. Dit hoort niet bij Velsen. Gisteren en vandaag was ik in Velsen-Noord aanwezig. Vandaag was ik samen met wijkwethouder Bram Diepstraten. We hebben van inwoners en ondernemers gehoord wat de impact was van de onrust. Ik zal zeker weer op treden als de orde in de komende tijd wordt verstoord, maar mijn eerste inzet is nu om verdere onrust te voorkomen. De politie blijft de situatie in de wijk monitoren en zo nodig schaalt de politie weer op. Op basis van politiebeelden ga ik zo mogelijk een gebiedsverbod opleggen aan ordeverstoorders. Voor heel Velsen en omliggende gemeenten organiseer ik in de dagen voor de jaarwisseling een inleveractie voor vuurwerk, waarbij mensen ongestraft vuurwerk kunnen inleveren. In een aantal gemeenten was zo'n actie eerder succesvol.

Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat er verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. Mijn oproep aan ouders is te zorgen dat hun kinderen niet aan ordeverstoringen meedoen.

Frustrerende tijd voor jongeren
Uiteraard is de meerderheid van de jongeren verantwoordelijker, het overgrote deel laat zich niet in met rotzooi schoppen. Ik weet dat het juist voor jongeren nu een frustrerende tijd is, met verveling vanwege de coronabeperkingen. Voor jongeren hebben we daarom extra activiteiten georganiseerd, onder meer met Jongerenwerk en Straathoekwerk. Het hele programma is te vinden via www.velsen.nl/jongerenactiviteiten. Mijn oproep aan heel Velsen is: laten we het hoofd koel houden en samen veilig en in harmonie naar het nieuwe jaar gaan. Een jaar waarin we met elkaar vooruit kunnen kijken naar betere tijden, waarin het vaccin ons gaat helpen tegen corona. En we hierdoor hopelijk snel meer vrijheden krijgen.

De burgemeester van de gemeente Velsen