KENNEMER - De Week van de Industriecultuur 2021 start op 15 oktober. Verhalen van de industrie komen tot leven met behulp van rondleidingen, theater en workshops in het Noordzeekanaalgebied.(Foto: Op Stoom, Just Justa)In het programma is er in de herfstvakantie voor jong en oud van alles te doen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek! De Week van de Industriecultuur wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

Ilse Zaal, gedeputeerde Economie, provincie Noord-Holland: “In oktober sponsoren we verschillende evenementen in het Noordzeekanaalgebied die de schijnwerpers zetten op het werken in de bedrijven daar. Met de Techport Technologieweek vroegen we aandacht voor technische beroepen en opleidingen en tijdens de Week van de Industriecultuur kunnen geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennismaken met de industrie van toen en nu. Het programma is ook dit jaar weer veelbelovend. Dus kom langs en geniet van alle voorstellingen, rondleidingen en activiteiten die alleen in deze Week worden georganiseerd.”

Maak-industrie & creativiteit

De traditionele (grootschalige) maakindustrie, maar ook creatieve bedrijvigheid en vakmanschap staan centraal tijdens deze Week. Er zijn bedrijfsbezoeken in het hele gebied. Ook diverse culturele broedplaatsen in het gebied geven een inkijkje in hun creatieve gemeenschappen. Bezoekers kunnen zelf artistiek deelnemen tijdens de verschillende workshops in schilderen, tekenen en fotografie. De theatrale beleving ontbreekt ook dit jaar niet. IFIKZ verzorgt de verbeelding van de industriële geschiedenis in een fototentoonstelling en een filmfestival. Om de blik daarnaast verder te verruimen gaan we dit jaar het water op! Met diverse vaartochten over het Noordzeekanaal en de Zaan bieden we een heel ander perspectief op het industriële gebied, de geschiedenis van de cacao, de scheepvaart en de vele mysterieuze gebouwen langs het water.

Corona en reserveringen
Vanwege de nasleep van corona is er dit jaar een compacter programma, maar toch zijn er weer diverse bedrijven die hun deuren voor het geïnteresseerde publiek openzetten. De organisatie is erg blij om in dit bijzondere jaar wederom een programma te kunnen aanbieden. Om dit mogelijk te maken zal ‘Testen voor Toegang’ voor alle activiteiten verplicht zijn. Kom langs tijdens de Week van de Industriecultuur: bekijk het uitgebreide programma op de site: www.industriecultuur.nl. Vanaf 14 oktober kun je online reserveren voor de activiteiten!