HAARLEM - Na meer dan zes maanden dicht te zijn geweest door de Corona-perikelen, is het Archeologisch Museum Haarlem op woensdag 23 september weer geopend. Wethouder Marie-Thérèse Meijs zette om 13.00 uur het stoplicht op groen en zette de deur van het museum open voor het publiek. Zij opende hiermee tevens de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. Het museum aan de Grote Markt is vanaf nu weer te bezoeken op woensdag en zondag. De toegang is gratis.

“Het is prachtig dat dit leukste museum onder de grond weer, hetzij beperkt open kan zijn voor het publiek. In deze tijd, met de beperkte ruimte is het toch een hele puzzel. Wij zijn blij dat er ook nog vrijwilligers zijn die willen werken om bezoekers en ook schoolklassen te ontvangen” aldus
wethouder Meijs bij de opening.

Wandel langs 6000 jaar Haarlem
Er is in de afgelopen maanden ook hard gewerkt aan de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. In vier vitrines krijgt de bezoeker een overzicht van zesduizend jaar archeologische geschiedenis van de stad. Te zien zijn onder andere de oudste vondsten, zoals stenen bijlen van 6000 jaar oud, vuurstenen werktuigen en aardewerk uit de prehistorie. Ook zijn nieuwe vondsten te zien als een prehistorische houten hak of pootstok, gevonden bij de Dreef en een 16e-eeuwse houten vogelkooi. Vondsten die vertellen over ambachten, handel en ook alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een indruk van het leven, koken, eten en spelen in middeleeuws Haarlem en daarna.

Corona-proof open met stoplicht
Het museum is open onder strikte Corona-proof maatregelen en is open op woensdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Er mogen maximaal 8 bezoekers (ouder dan 13 jaar) tegelijk in het museum zijn. Een stoplicht bij de voordeur geeft aan of er plaats is voor bezoekers, bij groen kan men naar binnen en bij rood nog even wachten. De ingang is aan de Grote Markt en via een vaste route in het museum komt de bezoeker aan de achterkant van de Vleeshal, in de Spekstraat het museum uit.