HAARLEM - Wekelijks controleert het team Verkeer van de politie in Noord Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden. Gedurende een week worden dagelijks op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, niet handsfree bellen, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Deze week was de Amerikaweg in Haarlem aan de beurt.

De Amerikaweg is geselecteerd in verband met het hoge percentage aanrijdingen met letsel. Uit floating car data komt ook naar voren dat er vooral in de middag en avond hard gereden wordt. Daarom heeft de politie deze week voornamelijk gecontroleerd op de snelheid en het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden.

De snelheidscontroles werden uitgevoerd met zowel een lasergun (een uit de hand te bedienen snelheidsmeter) en een radaropstelling.

In totaal bekeurde de politie tweehonderdvijftig bestuurders wegens een te hoge snelheid. Snelheden van boven de 70 km per uur (in plaats van de toegestane 50 km per uur) waren geen uitzondering. De snelste bestuurder reed 105 km per uur. Tijdens de controles viel het de politie op dit traject op hoeveel er eigenlijk gebeurt op dit stuk weg. Wisselen van rijstrook, afslaand verkeer, overstekende voetgangers, fietsers en daar tussen nog bromscooters. Dit maakt het gevaarlijk om op dit traject met dergelijke snelheden te rijden. Naast de snelheidsbekeuringen kregen negen mensen een bekeuring omdat zij hun mobiele telefoon vasthielden tijden het rijden.