IJMUIDEN - Op donderdag 13 januari is een 21-jarige IJmuidenaar aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. Met het project Criminele Aanwas willen Noord-Hollandse gemeenten, politie en OM helpen voorkomen dat jongeren terechtkomen in de drugscriminaliteit.

Jonge aanwas voorkomen
Kwetsbare jongeren laten zich verblinden door geld, mooie kleding, dure auto’s en de status die drugshandel met zich meebrengen. Maar ze staan niet stil bij de keerzijde van deze wereld. Die is keihard en draait om macht en geweld. Ze realiseren zich niet dat dit niet alleen hen raakt, maar ook hun omgeving, vrienden en familie. Eenmaal binnen is er vaak geen weg meer terug: ze komen in aanraking met politie en justitie en eindigen in de gevangenis of worden slachtoffer van (dodelijk) geweld.

Signalen van drugscriminaliteit bij jongeren

In Noord-Holland is het project Criminele Aanwas bedoeld om te helpen voorkomen dat jongeren terechtkomen in de drugscriminaliteit. Hiervoor is bijvoorbeeld de escape game Foute Centen ontwikkeld, een spel waarin jongeren leren wat de risico’s zijn van ‘onschuldige’ klusjes in de drugscriminaliteit. Eind januari wordt dit spel ook in Velsen ingezet. Daarnaast is er een signaalkaart ontwikkeld voor scholen, jongerenwerkers, sportcoaches, hulpverleners, buurtbewoners en ouders. Hierop staan signalen die erop zouden kunnen wijzen dat jongeren actief zijn in de drugscriminaliteit.

Maakt u zich zorgen om een jongere? Neem dan contact op met uw gemeente of wijkagent. Hebt u het vermoeden dat jongeren zich bezighouden met drugscriminaliteit? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.