HAARLEM - De politie is op zoek naar een mogelijk belangrijke getuige in de coldcasezaak van de vermoorde Haarlemmer Dirk Schaap. Het lichaam van Schaap werd 25 jaar geleden gevonden, op 4 oktober 1993. In Opsporing Verzocht toonde de politie vanavond een tekening van ene Elias, die mogelijk een belangrijke getuige is.

Op 4 oktober 1993 wordt de alleenstaande Haarlemmer als vermist opgegeven. Wanneer de politie zijn woning binnengaat, vinden ze zijn lichaam in de badkamer. Hij is met geweld om het leven gebracht. Tot op de dag van vandaag is nog niet duidelijk wat er die bewuste dag precies is gebeurd.

Daarom loofde het OM in oktober vorig jaar al een beloning uit van 15.000 euro aan de persoon die met de gouden tip komt. De politie wil benadrukken dat het niet erg is als mensen al langere tijd informatie hebben, maar die nog niet eerder hebben gedeeld met de politie. Dat is niet strafbaar.

Drugsdealer Elias
Een woordvoerder van de politie vertelt in Opsporing Verzocht op zoek te zijn naar een mogelijk belangrijke getuige: Elias. Schaap was drugsverslaafd en kreeg thuis regelmatig bezoek van andere gebruikers. Toch leek het erop dat hij wilde afkicken. Elias dealde in 1993 drugs vanuit Dirks appartement.

Elias woonde destijds in Den Haag, maar ging vrijwel dagelijks met de trein naar Haarlem. Van deze man - ook wel 'Schele' en 'Schele Marokkaan' genoemd - is in 1993 een compositietekening gemaakt. Hij loenste met één oog, droeg meestal een spijkerbroek en een zwart leren jack, sprak gebrekkig Nederlands en zag er relatief verzorgd uit. Elias is tussen 1.65 en 1.75 meter lang en moet inmiddels rond de 50 jaar oud zijn. De politie wil graag met deze mogelijk belangrijke getuige in contact komen.