HAARLEM - De overdracht van een rugtas vol geld had een 36-jarige man uit Haarlem vermoedelijk rijk moeten maken. Hij kwam bedrogen uit. De politie kwam ertussen en hield hem op heterdaad aan. Vandaag eiste het Landelijk Parket in de rechtbank Rotterdam 20 maanden gevangenisstraf met aftrek voorarrest tegen de Haarlemmer. Hij wordt verdacht van witwassen en overtreding van de Geneesmiddelenwet.


Het OM eist bovendien dat de in beslag genomen goederen (auto, geldbedragen van 249.400 en 2.360 euro) worden verbeurd verklaard. Zij zijn niet langer eigendom van verdachte maar van de staat.

Geldoverdracht via sportrugtas
Het onderzoek 26Wendell is gestart op 19 augustus 2019 op basis van informatie dat de gebruiker van een zeker telefoonnummer zou deel uitmaken van een Chinese organisatie die geldbedragen doorsluist vanuit onder meer Nederland naar Suriname. Het zou gaan om illegaal verkregen geld, grotendeels afkomstig uit de verkoop van cocaïne. Aanvullende informatie over een nieuw nummer, dat regelmatig uitstraalde naar palen in Haarlem, bleek te zijn te linken aan dezelfde gebruiker als dat van het andere nummer. Het gaat om de verdachte die vandaag terecht staat.

Toen dat nummer door de politie werd getapt, bleek er een geldoverdracht plaats te vinden op 4 november 2019 op een parkeerplaats bij een supermarkt in Haarlem. De politie observeerde de situatie. De verdachte en twee anderen zijn aangehouden, nadat de verdachte een rugtas van een bekend sportmerk in ontvangst had genomen met daarin een groot geldbedrag.

In de rugtas bleek in totaal 249.400 euro te zitten, verdeeld over zeven pakketten. Het zijn voornamelijk coupures van 100, 200 en 500 euro, geseald in plastic. Een bundel 500 eurobiljetten is geseald in aluminiumfolie.

Daarnaast was de verdachte bij zijn aanhouding ook in het bezit van 2.360 euro. Bij dit geldbedrag zitten twee biljetten van 500 euro en eentje van 200 euro.

De twee medeverdachten hebben inmiddels een transactie voldaan.

Foto’s van miljoenen bankbiljetten
Bij de politiezoeking in zijn woning zijn twee iPhones en 1 BQ Aquarius telefoon aangetroffen. Het laatste mobieltje is vermoedelijk een PGP-telefoon. Uit onderzoek naar de iPhone is gebleken dat er foto’s opstaan van 2012 tot en met 2015 van grote hoeveelheden (enkele miljoenen!) bankbiljetten, gemaakt door de gebruiker van het toestel. Op de telefoontoestellen en de auto waarmee hij het geld vervoerde, is beslag gelegd.

Ook zijn, in de berging van het huis, een sportrugzak met daarin vijf plastic zakken kristallen brokken aangetroffen en in beslag genomen. Het blijkt om vijf kilo ketamine te gaan. Ook is beslag gelegd op vijftig vacuümzakken, een vacuüm-machine en elektronische weegschaal met sporen wit poeder. Het blijkt te gaan om sporen van ketamine.

Gelet op de grote hoeveelheid en het aantreffen van de vacumeermachine en vacuumzakken, is de aangetroffen ketamine geschikt voor handel. Ketamine wordt gebruikt als pijnstiller en narcosemiddel bij operaties bij mens en dier. De verdachte staat niet geregistreerd voor het bezitten of verhandelen van ketamine en is daarom strafbaar. Met deze illegale handel wordt veel geld verdiend. In het partycircuit is de 5 kilo ketamine tussen de 125.000 en de 200.000 euro waard. Het OM verdenkt verdachte ervan gehandeld te hebben uit puur eigengewin. Hij is in Nederland niet eerder in aanraking geweest met justitie.

De rechtbank doet uitspraak op 29 december.