BENNEBROEK - Het gerechtshof Amsterdam heeft een nu 26-jarige man ook in hoger beroep tbs met dwangverpleging opgelegd voor het mishandelen van zijn vader. Dat volgt uit de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van vandaag, waarin het vonnis van de rechtbank Noord-Holland is bevestigd. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep ook bevestiging van het vonnis.

Mishandeld
Op 28 november 2020 kreeg de politie een melding dat een vader door zijn zoon was mishandeld in Bennebroek. De politie vond het slachtoffer buiten liggend op de grond met ernstig letsel aan zijn gezicht. Het slachtoffer verklaarde dat hij was mishandeld door zijn zoon. Hij wilde echter geen aangifte doen, wel dat zijn zoon hulp kreeg.

TBS-maatregel
Deskundigen hebben vastgesteld dat de man lijdt aan meerdere psychische stoornissen en dat hij het feit heeft begaan vanuit een psychose. Het hof oordeelt net als de rechtbank dat deze poging tot zware mishandeling daarom niet aan de verdachte kan worden toegerekend. Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was, wordt geen straf aan hem opgelegd. Wel legt het hof de tbs-maatregel op met dwangverpleging, ook omdat de verdachte vaker geweldsincidenten heeft veroorzaakt. Het hof realiseert zich dat de TBS-maatregel een ingrijpende maatregel is, maar ziet zich mede uit een oogpunt van maatschappijbeveiliging genoodzaakt om in dit geval toch deze maatregel op te leggen.