Kennemerland - De politie heeft maandagavond een man aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn hond. Meerdere getuigen maakten hiervan melding bij de politie.

De politie is ter plaatse gegaan en spoorde de 43-jarige verdachte met zijn hond op. De hond bleek zeer angstig. Vanuit de meldingen die gedaan waren door omstanders zou de man de hond onder andere meerdere malen hebben geschopt.

Na overleg van de dierenpolitie met de officier van justitie werd besloten om de hond in beslag te nemen. Omdat het mishandelen van een dier strafbaar is gesteld in de Wet Dieren, werd de 43-jarige verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De hond werd overgebracht naar een veilige locatie waar hij werd onderzocht. De hond krijgt de benodigde verzorging.

Tegen de 43-jarige verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Dierenpolitie

Bij de politie werken taakaccenthouders Dieren binnen Criminaliteit & GGP: ook wel de dierenpolitie genoemd. De dierenpolitie treedt op tegen mensen die dieren verwaarlozen en/of mishandelen, verleent hulp, en probeert dierenleed te voorkomen. De dierenpolitie werkt onder andere samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de stichting LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) en overige organisaties zoals onder andere Blijf van mijn Dier, de Vogelbescherming en de Hondenbescherming.

De politieagenten van de dierenpolitie treden op tegen de hieronder vermelde misdrijven:
- dierenmishandeling (waaronder ook het dumpen van dieren valt);
- dierenverwaarlozing;
- ontuchtige handelingen met dieren en dierenporno;
- het doden of mishandelen van een dier ;
- het ophitsen van dieren tot het aanvallen van mensen of andere dieren;
- stroperij (wild/vis) en verstoren van nesten.
Meer informatie is hier te vinden: https://www.politie.nl/themas/dierenpolitie.html