IJMUIDEN - De Urker viskotter die urenlang vermist werd en op de zeebodem is teruggevonden, is vermoedelijk omgeslagen. Dat vertelt Kees Brinkman van het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden.


"Als het vistuig blijft hangen aan bijvoorbeeld een wrak, kan zo'n schip omslaan", aldus Brinkman. "Dat gaat zo snel dat de bemanning geen tijd meer heeft om alarm te slaan."

Als een schip kapseist of zinkt, wordt er een automatisch noodsignaal verstuurd. Dat kreeg de Kustwacht om 5.46 uur vanochtend binnen. Na een urenlange zoektocht werd de gezonken kotter gevonden, maar van de opvarenden ontbreekt nog ieder spoor.

Volgens Brinkman lijkt het erop dat de bemanningsleden geen kans hebben gezien om zichzelf in veiligheid te brengen. "Vermoedelijk zitten ze nog in het schip. De vrees wordt met het uur groter dat we ze niet levend gaan aantreffen."

Slechte weersomstandigheden
De zoektocht naar de twee vissers wordt bemoeilijkt door de weersomstandigheden. Door het slechte weer is het bijvoorbeeld niet mogelijk om duikers in te zetten. Brinkman: "Het is windkracht 5 en de golven gaan zo'n twee meter hoog. Dat maakt het zoeken lastig, maar er wordt van alles aan gedaan om de vissers terug te brengen naar familie."

Ondertussen ook zijn talloze vissers aan het meezoeken op de Noordzee. "Maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg", vertelt Johan Daalder in een telefonisch interview vanaf zee: