HAARLEM - Op zaterdagavond meldde zich bij de politie een 20-jarige Haarlemmer. De man wordt verdacht van opruiing. De opruiing werden geuit via een groep op Telegram waarvan de man beheerder zou zijn.


In een digitaal onderzoek naar de Telegram-groep, wist de recherche deze persoon te identificeren. Dat leidde zaterdagavond tot de aanhouding van de man. In de Telegram-groep, waaraan zo’n vijfhonderd personen deelnamen, werden diverse berichten gedeeld waarbij werd opgeroepen tot rellen en geweld tegen de politie. In hoeverre de verdachte zelf ook opruiende berichten had geplaatst wordt nader onderzocht.

Onacceptabel
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Fysiek geweld wordt niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling, agressie of belediging.

Opruiing
Opruiing in een strafbaar feit. Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet.