HAARLEM - De politie heeft dinsdagmiddag aan de A.L. Dyserinckstraat drie jongens uit Haarlem aangehouden. Een 18-jarige jongen showde aan zijn twee vrienden- al hangend uit het raam van zijn slaapkamer- een voorwerp dat volgens een melder mogelijk een vuurwapen zou zijn.

Toen de politie ter plaatse was, bleek het om een nepvuurwapen te gaan. De moeder, die afkwam op het rumoer, bevestigde dat haar zoon een balletjespistool in zijn bezit had. Het balletjespistool werd direct in beslag genomen.

Tegen de 18-jarige ex-bezitter van het balletjespistool wordt een proces verbaal opgemaakt.

Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk
Op de meldkamer van de politie komen geregeld meldingen binnen over jongeren die op straat lopen met vuurwapens. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Voor de veiligheid van omstanders en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs levensgevaarlijk.

Verbod

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens. Meer informatie over nepvuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens.