HAARLEM - Een 28-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 11 maanden wegens doodslag en vuurwapenbezit. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank legde de man eerder 11 jaar en 6 maanden gevangenisstraf op. Daartegen kwam hij in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste opnieuw een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden.Schieten was buitensporige reactie

Het verslaafde slachtoffer, sprak op 22 januari 2020 met de verdachte, die in drugs dealde, af om bolletjes drugs van hem te kopen. Tijdens die ontmoeting probeerde het slachtoffer om de verdachte van zijn bolletjes drugs te beroven, omdat hij geen geld had om deze te betalen. Het slachtoffer pakte de verdachte herhaaldelijk bij zijn arm en schreeuwde dat hij hem drugs moest geven, terwijl een vriend van het slachtoffer achter de verdachte stond. De verdachte pakte toen een pistool en schoot het slachtoffer eenmaal in de buik. Het slachtoffer overleed hieraan.

Noodweer

De verdachte deed een beroep op noodweer, maar daar ging het hof niet in mee. Hij mocht zich weliswaar verdedigen tegen het vastpakken door het slachtoffer, maar schieten was een buitensporige reactie. Dat de verdachte dacht dat het slachtoffer mogelijk een mes zou pakken, pleit de hem niet vrij.

Wel houdt het hof in de strafmaat rekening met de voor de verdachte bedreigende situatie.

Vorderingen benadeelde partijen

Het hof heeft de vorderingen van de benadeelde partijen (ouders, dochter en broer van het slachtoffer) voor het grootste deel toegewezen, tot een totaal van ruim € 110.000.