HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft een man veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor brandstichting in een parkeergarage in Haarlem. Daarvan is een halfjaar voorwaardelijk. Ook moet hij bijna 180.000 euro schadevergoeding betalen aan de gemeente Haarlem. Een tweede verdachte is vrijgesproken.

Eind maart dit jaar is ’s avonds brand gesticht in de kofferbak van een auto - een oldtimer - in parkeergarage Raaks. De auto is volledig uitgebrand. De parkeergarage en in de buurt geparkeerde auto’s liepen forse schade op. Uit camerabeelden blijkt dat beide verdachten die avond gedurende langere tijd in de buurt van de auto zijn geweest, maar de tweede verdachte was er niet op het moment dat de brand werd gesticht. Volgens de rechtbank is ook niet gebleken dat de twee mannen hebben samengewerkt bij de brandstichting of dat de tweede verdachte daarbij op een andere manier heeft geholpen. Waarom brand is gesticht, is niet duidelijk geworden.

De rechtbank noemt de brandstichting volstrekt verwerpelijk, zinloos en gevaarlijk. Naast de schadevergoeding aan de gemeente Haarlem moet de veroordeelde man ook schadevergoeding betalen aan onder meer de eigenaar van de auto waarin de brand is gesticht. Om het risico op herhaling te beperken moet hij zich ook laten behandelen.

Het vonnis wordt binnenkort gepubliceerd.