HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft een 71-jarige man veroordeeld wegens poging tot doodslag op zijn buurvrouw. Dat gebeurde op 20 april 2022 in een supermarkt in Haarlem. De man krijgt 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. Ook moet de man een schadevergoeding betalen van 2.849 euro aan zijn buurvrouw.Burenruzie met tv-aandacht

De verdachte heeft al jarenlang een conflict met zijn buren. De ruzie was eerder onderwerp van een uitzending van het televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser doet uitspraak’. Daarin gaf Visser een bindend advies waarin het beide partijen werd verboden om contact met elkaar te hebben, te schelden, dreigen, vernielen of mishandelen. Op 20 april kwam het toch tot een ernstig incident. De man was op dat moment onder invloed van alcohol. Toen hij zijn buurvrouw tegenkwam in de supermarkt, heeft hij haar zonder enige aanwijsbare aanleiding aangevallen en met een klauwhamer op het hoofd geslagen. De voorzieningenrechter in de rechtbank Noord-Holland heeft de man in verband daarmee al een straatverbod opgelegd voor de duur van een jaar.Oordeel rechtbank in strafzaak

In de strafzaak oordeelt de rechtbank nu dat de man zich met zijn aanval met de hamer schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig misdrijf. Hij heeft hierbij de aanmerkelijke kans genomen dat zijn buurvrouw door het geweld zou overlijden. De man heeft op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijk integriteit van het slachtoffer. De impact op haar is des te groter omdat de dader haar buurman is. Ook omstanders zijn getuige geweest van deze grove geweldpleging in het openbaar. Zij hebben zich daardoor onveilig gevoeld.

De rechtbank houdt er rekening mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en vindt een gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraf passend. Tijdens de proeftijd van drie jaren moet de man zich houden aan een meldplicht bij de reclassering en mag hij geen alcohol gebruiken. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen voor psychische problematiek.


Daarnaast mag de man drie jaar lang op geen enkele manier contact hebben met zijn buren. Doet hij dat wel, dan wordt hij in hechtenis genomen.