BEVERWIJK - Het gaat al dagenlang nergens anders meer over in de Beverwijkse Pilotenbuurt. De gewelddadige jeugdbende die uit zo'n twintig jongeren lijkt te bestaan, heeft de wijk in z'n greep. Terwijl er langzaam maar zeker meer duidelijk wordt over de daden en samenstelling van de agressieve groep, maken buurtbewoners zich steeds meer zorgen over hun veiligheid.

De schrik zit er goed in, zo blijkt de afgelopen dagen als NH Nieuws zich in de wijk ophoudt. Een vrouw, die niet voor camera wilt reageren, vertelt na 17.00 uur liever binnen te blijven. "Mensen worden hier keer op keer zonder reden geschopt en geslagen; het is beangstigend."

Een andere buurtbewoner weet om wie het gaat. "Ze gaan ook dagelijks naar het winkelcentrum De Wijkerbaan. Ze schelden op mensen en intimideren ze."

Ook wordt er meer duidelijk over de samenstelling van de groep. Zo weten meerdere bronnen - onafhankelijk van elkaar - aan NH Nieuws te melden dat een deel van de bende bestaat uit leerlingen van het Kennemer College. "Zeker vijf jongeren van die bende zitten hier in de vierde klas", vertelt een bron dichtbij de school. "Ze houden zich bezig met vechtsport en hebben een interesse voor wapens, waar ze op hun mobieltjes naar kijken. De school treedt niet op en laat het gebeuren", aldus een ingewijde.

Het Kennemer College, afgelopen week nog volop in het nieuws door de kwestie met de nekvel-docent, antwoordt in een reactie ontwijkend op vragen van NH Nieuws. "Voor zover wij weten doet de politie op dit moment nog onderzoek naar de samenstelling van de groep en heeft dit de volste aandacht van de politie."

Burgemeester van Beverwijk Martijn Smit laat via een woordvoerder weten dat de zaak prioriteit heeft. "De driehoek (burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie) vindt dat het gedrag van de jongeren onacceptabel is en dat alles in het werk moet worden gesteld om dit gedrag te laten stoppen. De driehoek hoopt dat er zo snel mogelijk aanhoudingen verricht kunnen worden in de verschillende incidenten."

De gemeente vervolgt: "Bij de politie IJmond heeft de opsporing en aanhouding van verdachten de hoogste prioriteit."