HAARLEM - Een 46-jarige man uit Haarlem die afgelopen dinsdag werd aangehouden op verdenking van grooming en verkrachting zit twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris beslist. Deze zelfbenoemde afvalcoach wordt ervan beschuldigd ernstig misbruik te hebben gemaakt van jonge, kwetsbare meisjes die leden aan anorexia.

De man zou via zogeheten pro-ana-websites, waar hij zich ‘Bendeman’ noemde, in contact zijn gekomen met de meisjes die hulp zochten voor onder meer eetproblemen.

Undercover in Nederland

Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte startte in februari 2022 nadat hij zich samen met programmamaker Alberto Stegeman had gemeld op het politiebureau. Kort daarvoor dacht de verdachte een afspraak te hebben met een 15 jarig meisje, maar in werkelijkheid was het een medewerkster van het programma Undercover in Nederland. De programmamaker confronteerde de verdachte hiermee in het Amstelpark in Amsterdam, waarna ze samen naar het politiebureau gingen.

Seksueel misbruikt

Na de uitzending van deze confrontatie in september 2022 meldden zich twee meisje bij de politie die vertelden in 2021 verkracht te zijn door de 46-jarge man uit Haarlem. De beide meisjes verklaarden in hun aangifte hulp te hebben gezocht voor hun eetproblemen en met de man die zich voordeed als afvalcoach te hebben afgesproken. Vervolgens werden ze meegenomen naar een hotelkamer en zouden ze seksueel zijn misbruikt.

De Haarlemmer werd na uitgebreid onderzoek door de zedenpolitie van Amsterdam op dinsdag 12 december aangehouden in zijn woning in Haarlem. De politie heeft een aantal gegevensdragers in beslag genomen Het onderzoek naar de man gaat verder.