HAARLEM - Spannende proeven over kracht, licht, geluid en elektriciteit, een kindercollege over pokken, je eigen 19e-eeuwse trektol maken en een spetterende Mad Science Show: tijdens het nationale Weekend van de Wetenschap, komend weekend 5 en 6 oktober, is er in Teylers Museum veel te doen.

Op zondag om 12.00 uur kun je genieten van de Mad Science Show Wonderen van beweging. Servies vliegt in het rond! Is de professor gek geworden? Welnee, hij was altijd al (te) gek. Dat er volle kopjes bij rondvliegen is heel normaal. De wetten van Sir Isaac Newton verklaren waarom jij plotseling als een tol ronddraait terwijl niemand je duwt. Kom naar de show Wonderen van Beweging en misschien zweef jij dan wel de zaal uit op een hovercraft.

In de tentoonstelling Jong in de 19e eeuw vind je een ‘pokkenbriefje’. Vanaf 1872 moest je zo’n briefje mee naar school nemen om te laten zien dat je gevaccineerd was tegen de pokken, een ziekte die vroeger veel slachtoffers eiste. Op zondag om 13.30 uur geeft pop-upwetenschapper Ruben Verwaal een kindercollege met de titel Kinderpokjes: van pus tot prik, over de geschiedenis van deze oude kinderziekte, de zoektocht naar een behandeling en de uiteindelijke ontdekking van vaccinatie rond 1800. Ruben Verwaal is historicus van de geneeskunde. Hij heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de lichaamssappen in de 17e en 18e eeuw. Deze kinderlezing is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar: volwassenen zijn welkom onder begeleiding van een kind (1 volwassene per kind).

Tijdens de Kunst en Vliegwerk-workshop Vliegwiel trektol leer je hoe je een 19e-eeuwse tol aan het draaien krijgt én houdt. De workshop, op zaterdag en zondag om 13.00 en 14.30 uur, is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. En misschien zie je na afloop wel zo’n tol op een schilderij in de tentoonstelling Jong in de 19e eeuw.

Ken je het huisje in de tuin van Teylers? Dat is het Blitslab! Op zaterdag en zondag tussen 12.30 en 16.45 uur kan iedereen vanaf 8 jaar hier experimenteren met geluid, licht, kracht en elektriciteit. Schrik niet van de vonken.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk (exclusief museumentree). Reserveren is niet mogelijk, behalve voor de Kunst & Vliegwerkworkshops.