HAARLEM - Op 17 maart stellen een aantal cafés in de Zijlstraat hun ruimte beschikbaar als theaterpodium. Theater aan de Toog is een nieuw festival in Haarlem waarbij korte toneelstukjes gespeeld gaan worden in vier cafés. De voorstellingen zijn gratis, maar de spelers gaan na afloop wel met de pet rond.

De cafés die hun deuren openstellen als podium zijn café de Zwaan, café Het Wapen van Bloemendaal, Uiltje Bar, café De Flapcan. Allen in de Zijlstraat vlak bij de Zijlbrug. De theatergroepen die meespelen zijn theatergroep KTG, Theatergroep Eglentier, Project Fors en Productiehuis de Verbinding. Dat het een vrolijke middag gaat worden staat vast. De organisatie legt uit: “We schotelen de bezoeker in de cafés een breed palet aan theater voor. De acteurs spelen achter de bar, of zelfs er op. En vaak ook weet je helemaal niet of het er bij hoort, of niet, wat de acteurs doen. Alles is mogelijk.”

De organisatie, opererende onder de naam Productiehuis de Verbinding i.s.m. café De Zwaan, heeft voor het festival subsidie uit het Cultuurstimuleringsfonds van de Gemeente Haarlem en van het BIZ (Bedrijven Investering Zone) gekregen.

Vier verschillende voorstellingen
De deelnemende groepen worden uitgedaagd om de locatie bij het stuk te betrekken, of juist de grens op te zoeken van de rol en de functie van het café. Het café is de ‘tegenspeler’ van de acteurs en het publiek is de verbindende factor. Een van de stukken is van Kennemer Toneelgroep. Regisseur Nell Lasschuit legt uit: “Je beste vriend heeft een leuke collega en denkt dat jullie een match kunnen zijn. Maar is dat wel zo? Tinder, internetdaten, DNA-matching? Niks daarvan. Gewoon ouderwets op blind date. De blind date was de hoeksteen van romantiek totdat het internet kwam met de introductie van online daten. Volg hoe deze blind date verloopt. Wie weet steek je nog wat flirttips op.”

Wandel van café naar café
Er is nog veel eer te beleven in de andere cafés. Van een uit de hand gelopen spelletjesmiddag tot aan een reünie van de Gert en Hermien fanclub. Vanaf 13.00 uur tot en met 17.00 uur starten elk heel uur de voorstellingen in de cafés. Wandel van café naar café en zie zo meerdere voorstellingen.

Theater aan de Toog is op zondagmiddag 17 maart 2019 vanaf 12.00 uur, Zijlstraat, hoek Zijlbrug. Het festival is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de pet van de acteurs is van harte welkom.
Meer informatie op www.theateraandetoog.nl