HAARLEM - Vijf jaar bestaat het Maghreb Film Festival (MFF) alweer en voor deze jubileumeditie is er uiteraard een extra feestelijk programma georganiseerd.


Van 30 mei t/m 2 juni zijn in Haarlem bij Circus Hakim, het Verhalenhuis, de Pletterij, het Badhuis en Theater Elswout weer de mooiste films uit de Maghreb-landen te bewonderen tijdens het MFF. Ook dit jaar is er een speciaal programma in de Balie in Amsterdam. Tijdens het gehele festival zullen vele regisseurs aanwezig zijn bij de vertoningen van hun films en ook vragen vanuit het publiek beantwoorden tijdens de Q&A sessies.

Om het 5-jarig jubileum goed te vieren, is er dit jaar voor het eerst een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling, waarbij iedereen welkom is om op het plein voor Circus Hakim de geweldige klassieker 'The Cameraman' met Buster Keaton te komen bekijken. Hij is voor Hakim & Karim altijd een grote inspiratiebron geweest en heeft er mede voor gezorgd dat zij beiden dit creatieve pad hebben gekozen.

De film zal live begeleid worden door 4 topmuzikanten met muziek speciaal gecomponeerd voor deze film door componist en bandoneonspeler Martin de Ruiter. Op zaterdag 1 juni om 22.00 (inloop 21.30) is het zover, mits het weer het enigszins toelaat, anders verhuizen we het feest naar binnen.

Dit jaar is ook gelijk de opstap naar een nieuw format in 2025, waarbij de focus op Maghreb wordt verbreed naar films vanuit het gehele Afrikaanse continent. Als voorproefje hierop worden deze editie al de Senegalese film 'Xalé' en de Zuid-Afrikaanse films ‘My broer Gertjie’ en ‘Kerkorrel' vertoond op zondag 2 juni. Bij de Zuid-Afrikaanse films zal naast de regisseur, Niel van Deventer, zangeres Lieke Joosen een mooi liveoptreden geven. Zij heeft met Gert Vlok Nel, de hoofdpersoon van 'My broer Gertjie', getourd.

Het gekozen thema is dit jaar 'De Ander'. In tijden waarin polarisatie aan de orde van de dag is, wil het festival juist een blik bieden in de belevingswereld van 'de ander' en zich sterk maken om meer begrip te kweken voor elkaar en te laten zien hoe je in plaats van de verschillen te accentueren, je ze ook kan omarmen.

Ditzelfde thema is ook terug te vinden in de nieuwe tv-serie ‘Hakim Ontmoet’ die vanaf 31 mei wekelijks op NH Nieuws te zien zal zijn. Hakim in gesprek met ‘de ander’, Noord-Hollanders met wortels in het buitenland. Zijn gasten zijn werkzaam in uiteenlopende sectoren, van de gezondheidszorg in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, tot de duurzame architectuur.

Om ons thema helemaal te omarmen, is er een toepasselijke actie bedacht. Voor alle films die draaien bij Circus Hakim zelf, kun je voor €5,- een extra kaartje kopen voor 'de ander'.

Ook de jeugd wordt uiteraard niet vergeten! Zowel op vrijdag als op zondag is er een MFF Junior blok. Hierbij zal Hakim o.a. zijn nieuwe animatiefilm 'De Vlieger' vertonen, wordt er stilgestaan bij het 10-jarig jubileum van zijn filmschool en zullen er speciaal gemaakte filmpjes te zien zijn, gemaakt met jeugd uit Haarlem en omgeving.

Kaarten voor de voorstellingen bij Circus Hakim zijn te koop via maghrebfilmfestival.com en aan de deur. De overige locaties hebben allen hun eigen verkoopkanaal.