BEVERWIJK - De boeken van Carry Slee zijn al decennialang mateloos populair. En dat geldt ook voor de voorstellingen die naar aanleiding van de boeken worden gemaakt. Dit theaterseizoen komt 'Pijnstillers' op de planken met in de hoofdrollen Ridder van Kooten en Alexandra Alphenaar.

'Pijnstillers' draait om de tiener Casper die alleen door zijn moeder wordt opgevoed. Zijn vader kent hij niet. Dan krijgt zijn moeder kanker en komt te overlijden. Casper krijgt niet alleen te maken met de problemen rond de ziekte van zijn moeder maar heeft ook de bekende tienerstruggles zoals verliefdheid en school.

"Een hele interessante rol", noemt Alexandra Alphenaar haar rol van moeder Lotte. "Het draait in deze voorstelling natuurlijk allemaal om Casper maar de rol van moeder Lotte is een mooie rol waarmee ik echt de diepte in kan gaan. Fijn om ook deze kant van mezelf te laten zien." Die diepte is de actrice ingegaan door zich uitgebreid in te lezen in de ziekte kanker en wat dat met mensen doet. "Het is een heftig thema en vaak ook erg emotioneel. Bij de leesrepetities hield ik het vaak niet droog", vertelt ze. "Toch is het echt niet alleen maar zwaar en ellendig. Dick van den Heuvel heeft een prachtig script geschreven en het ook grappig en licht weten te houden."

Ridder van Kooten die de rol van Casper speelt vindt het bijzonder om in de huid te kruipen van een jongen die veel meemaakt. "Ter voorbereiding van mijn rol heb ik het boek gelezen en de film bekeken. Ik heb dat echter wel een paar maanden geleden gedaan om te voorkomen dat je zaken gaat overnemen", vertelt hij. "Ik vind het heel tof en spannend om deze rol te spelen. Ik heb me vooral gefocust op de lichtheid want het verhaal is natuurlijk heftig en emotioneel. Maar er zitten ook zeker grappige elementen in het stuk die voor jongeren ook heel herkenbaar zijn. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen emotie en de lichtheid. Ik wil Casper zo echt en oprecht mogelijk neerzetten."

Ridder heeft al in veel jongerenvoorstellingen gespeeld. "Jongeren gaan niet vaak naar het theater. Ze kunnen zoveel doen en denken er misschien niet aan om naar een voorstelling te gaan. Maar ik hoop dat 'Pijnstillers' ze nieuwsgierig maakt. Het is een boeiend verhaal en er zit goede hiphopmuziek in." Alexandra Alpenaar vult aan: "In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van elektronische muziek. Dat is zeker niet standaard en maakt het extra bijzonder."

Na iedere voorstelling is er een zogenoemde Meet and Greet met de acteurs. "Tot nu toe heb ik alleen maar in voorstellingen gestaan met een Meet and Greet. Dat maakt het wel echt af. Het is erg leuk om de connectie te maken met het publiek en te horen wat ze ervan vinden", vindt Van Kooten.

'Pijnstillers' is een musical van Homemade Productions die ook al Razend, Spijt en Fataal op de planken bracht.

Op vrijdag 3 januari is de musical om 20.15 uur te zien in het Kennemer Theater in Beverwijk. Voor kaarten www.kennemertheater.nl. Meer info op www.pijnstillersmusical.nl.